Kripto Paraların Geleceğinde Regülasyonlar
Kripto Paraların Geleceğinde Regülasyonlar
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto Paraların Geleceğinde Regülasyonlar

 

Kripto paraların geleceğini regülasyonlar belirleyecek Dijitalleşmenin artması ve kripto paraların giderek çok daha fazla rağbet görmesi sonucunda kripto paralar üzerinde regülasyon(düzenleme) ihtiyacı doğmuştur. Kelime anlamı olarak regüle etmek, düzenlemek anlamına da gelen regülasyon, tam rekabetin olmadığı sektörlerde, doğal tekellerin yarattığı olumsuzlukların giderilmesi ve ekonomik etkinliğin sağlanabilmesi, devletin piyasa aksaklıklarının giderilebilmesi için çeşitli kurumları eliyle bu piyasalara müdahale etmek amacıyla geliştirdiği yöntemler olarak da tanımlanabilmektedir. Kripto paraların geleceğine dair durum ise regülasyon ile belirlenecektir. Ülkeler uygulayacağı regülasyon ile kripto paraların kullanımının artmasına ya da azalmasına etki edecekler.

Finans sektöründe son yıllarda dijitalleşme ile birlikte en önemli yenilik kripto paraların ortaya çıkışı, kullanımının artması hatta bu paraların ödeme aracı olarak kullanılmasıdır. Kripto paraların geleceği hakkında 2 ayrı görüş hakimdir. Birinci görüş kripto paraların kullanımının tamamen yok olacağına yönelik iken ikinci görüş kripto paraların kullanımının artacağı ve ödeme aracı olarak kabul edileceği yönündedir. Var olan bu zıt ve belirsiz görüşler kripto paraların ve bunların değerlerinin dalgalanmasına yol açmaktadır.

Elde edilen son bilgilere göre, kripto para piyasasının hacmi yılın başından bu zamana kadar yaklaşık yüzde 60 oranında daralma yaşadı. Yaşanan bu iniş çıkışlar yatırımcıda endişe havası yaratırken uzmanlara göre ülkelerde yapılacak olan regülasyonlar kripto para piyasasına şekil verecektir.

Fakat tüm bunlara rağmen devletlerin kripto para birimlerini nasıl denetleyecekleri konusu belirsiz kalmıştır. Bazı Asya ülkeleri yeni regülasyonlar belirlerken, ABD ve AB mevcut kanunlar çerçevesinde hareket etmektedir.

 

Asya’da Artan Regülasyonlar

Kripto Paraların Geleceğinde Regülasyonlar Asya ülkelerinde şu şekilde etkili olmuştur:

Son dönemlerde kripto paralara yönelik regülasyonları artıran ülkelerin başında Asya ülkeleri gelmektedir. Bu ülkeler arasında Çin, Güney Kore, Japonya ve diğer Asya ülkeleri yer almaktadır.

Kripto para ticaretinin başını çeken ve merkezi olan Çin, son zamanlarda sermaye kaçırma endişeleri ile karşı karşıya kaldı. Çin yönetimi son zamanlarda kripto paralar ile ilgili tüm faaliyetlerine kısıtlama ve yasaklama getirmeye başladı.

Çin’dekine benzer olay Japonya hükümetinde de meydana gelmişti. Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul eden Japonya, uğradığı siber hırsızlık yüzünden tedbirleri artırmıştır. Japonya’nın en büyük para borsasının sahip olduğu kodlar siber saldırı sonucu çalınmıştı. Bu saldırı sonucu Tokyo hükümeti borsaya ceza verdi ve diğer kripto para borsalarının faaliyetlerini kısa bir süreliğine askıya aldı. Güney Kore’de kripto paraların halka arzı yasaklanırken Hindistan’da kripto paraların yasal ödeme aracı olarak kullanımı yasaklanmıştır.

 

ABD’den Regülasyon Düzenlemesi

ABD hükümetinden şu anda kripto paralara yönelik herhangi bir gelişme görülmezken ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Müsteşarı Sigal Mandelker, yukarıda ismi sayılan Asya ülkelerine yaptığı resmi ziyaret sonrasında, Asya ülkelerinin uyguladığı regülasyonların tüm dünyada uygulanması gerektiğini söylemişti.

Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, terör örgütlerinin ve suç şebekelerinin dijital para birimleri kullanmasını önlemek için düzenleyici konuların uluslararası bir çerçevede ele alınması gerektiğini vurgulamıştır. G20’den dijital para birimleri üzerindeki kontrolleri ele almasını isteyen Mnuchin, “kripto para birimlerinin İsviçre banka hesaplarına dönüşmesini önleme” çağrısında bulundu. ABD düzenleyicilerinden gelen uyarı ve itirazların yanı sıra, bazı şirketler de çeşitli nedenlerle halka arzları ve işlemleri durdurdu. Bununla birlikte, ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu, kripto para birimlerinin vadeli işlem ticaretine izin veren ilk düzenleyici oldu. Sanal para birimi bitcoin için vadeli işlem sözleşmeleri, Aralık 2017’de dünyanın en büyük borsa operatörleri CME Group ve CBOE’de işlem görmeye başladı.

 

AB’den Regülasyon Düzenlemesi

AB’nin henüz kripto paralarla ilgili düzenlemeleri resmi gündemine alamaması dikkati çekmektedir. AB, Bu dönemde, İngiltere’nin birlikten ayrılması ile meşgul olmakta ve küresel kripto para ticaretinde Avrupa’nın küçük bir paya sahip olması nedeniyle bu konuda G20’deki ortakları ile birlikte çalışacaklarını duyurmaktaydı.

AB yetkilileri, kripto varlıkların kara para aklama ve yasa dışı eylemlerin finansmanında kullanılması halinde gerekli adımları atmaya hazır olduklarını vurgulamıştı.

 

Almanya’dan Regülasyon Düzenlemesi

Bazı AB ülkeleri şimdiden kripto para birimlerinin düzenlenmesine yönelik bağımsız adımlar atmaya başladı. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da kripto para birimleri ile ilgili düzenlemeler gündemde.

Son olarak Almanya Federal Maliye Bakanlığı, Bitcoin’in bir ödeme aracı olarak yalnızca vergilendirmeden muaf tutulacağını duyurdu. Frankfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası (ECB), şimdiye kadar kripto para birimleri ile ilgili karışık sinyaller gönderdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, kripto para birimlerinin denetiminin bankaların sorumluluğunda olmadığını söylerken, Avrupa Merkez Bankası Denetleme Kurulu Başkanı Daniel Noui, konuyu düzenleyici bir bakış açısıyla incelediklerini ve önlem almaya hazır olduklarını söyledi.

 

İngiltere’den Regülasyon Düzenlemesi

Kripto Paraların Geleceğinde Regülasyonlar nasıl etkilidir? Öte yandan İngiltere Başbakanı Theresa May geçtiğimiz günlerde kripto para birimlerinin kullanım alanına daha ciddi yaklaşacağını belirtmişti. Ocak ayında İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda Bloomberg’e verdiği bir röportajda Theresa May, Bloomberg’e “Tam olarak nasıl kullanıldıklarına, özellikle de suçluların bunları nasıl kullandığına ilişkin eyleme geçilmesi gerekebilir” dedi. Açıklamanın ardından 5 Şubat’ta ABD’nin en büyük bankacılık gruplarından biri olan Lloyds Bank, Bitcoin dahil tüm sanal para birimlerinin kredi kartlarıyla satın alınmasını yasakladığını duyurdu. Bankadan yapılan açıklamada grubun yan kuruluşları Lloyds Bank, Bank of Scotland, Halifax Bank ve MBNA, müşterilerinin kredi kartlarıyla sanal kripto para birimleri satın almalarına izin verilmeyeceğini söyledi.

 

Kripto para birimlerini kontrol etmek için uluslararası işbirliği çağrıları daha da artıyor

Birçok ülke kripto para düzenlemesi konusunda bağımsız adımlar atarken, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar kripto para denetimlerinde ülkelerin birbirleriyle iş birliği yapmasının önemine işaret ediyor. IMF İdari Direktörü Christine Lagarde geçtiğimiz günlerde makalesinde “denetimlerin gerçekten etkili olabilmesi için yakın uluslararası işbirliği gereklidir. Kripto varlıklar sınır tanımadığına göre düzenleyici rejimleri de sınır tanımamalıdır.” Açıklamasında bulundu. Lagarde ayrıca, kripto para işlemleri için müşteri bilgilerinin doğrulanmış kayıtlarını oluşturmak üzere “dijital defter (DLT)” teknolojisinin kullanılmasının düzenleme için iyi bir başlangıç ​​olabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay Arjantin’de düzenlenen G20 toplantısında ele alınan ana konulardan biri, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkeden gelen talep nedeniyle kripto para birimlerinin düzenlenmesiydi. G20 ülkeleri, hem faydaları hem de riskleri olan kripto para birimlerini ve blockchain teknolojisini güvenilir kılmak için düzenlemeler yapmayı kabul etti. Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), üye ülkelerin merkez bankacılarının kararının ardından Temmuz ayında yapılacak bir toplantıda uygulanabilecek ilk kripto para birimi grubu hakkında üye ülkeleri bilgilendirecektir.

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!