Proof of Stake (PoS) Nedir ? Ne İşe Yarar ?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Proof of Stake (PoS) Nedir ? kavramı, bir kişinin elinde bulundurduğu coin adetine göre blok işlemlerinin madencilik yapabileceğini veya doğrulayabileceğini belirtir. Bu, bir madencinin sahip olduğu daha fazla kripto paraya sahip oldukları manasına gelir.

En İyi ve Güvenilir Kripto Para Sitesi Hangisidir ? Nasıl Seçilir ? yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz…

ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR

  • Proof of Stake (POS) ile kripto para madencileri, bir madencinin elinde bulundurduğu coin miktarına göre blok işlemlerini madencilik yapabilir veya doğrulayabilir.
  • Proof of Stake (POS), işlemleri onaylamak ve zincire yeni bloklar eklemek için kullanılan Blockchain teknolojisindeki orijinal fikir birliği algoritması olan Proof of Work’e (POW) alternatif olarak oluşturuldu.
  • İş Kanıtı (POW) madenciliği, hesaplama gücünü beslemek için büyük miktarda enerji tüketimi gerektirir; Proof of Stake (PoS), bir madenci tarafından tutulan madeni paraların yüzdesine dayalı madencilik gücü verir.
  • Proof of Stake (POS), bir saldırıyı madenci için daha az avantajlı hale getirecek şekilde tazminat yapılandırdığı için madencilerin ağa saldırma potansiyeli açısından daha az riskli görülüyor.
  • En büyük kripto para birimi olan BTC, hisse kanıtı yerine iş kanıtı üzerinde çalışma yapar.

Proof of Stake’i (PoS) Anlamak

Proof of Stake (PoS) Nedir ? İş kanıtı (PoW) konsensüs algoritması, Bitcoin ağındaki her düğümün bir sorunu çözmesini gerektirir. Sorunu çözen ilk düğüme yeni bir blok ekleme izni verilir ve madencilere çalışmaları için bitcoin verilir. Düğümler, blok zincirinin idari bölümüdür ve her bloktaki işlemlerin yasallığını doğrular. Bir işlem bloğu doğrulandıktan sonra veriler blok zincirine yazılır.

Proof of Stake (PoS) konsensüs protokolü, iş kanıtı (PoW) protokolünü çevreleyen ölçeklenebilirlik ve çevresel sürdürülebilirlik endişelerini ele almayı amaçlayan alternatif bir algoritma olarak oluşturuldu .

Proof of Stake Madencilik Gücünü Nasıl Ele Alır?

Madencilik , hesaplama zorluklarını çözmek için özel cihazlar çalıştırarak büyük miktarda bilgi işlem gücü gerektirir. Bilgi işlem gücü, gerekli olan fazla miktarda elektrik ve güç anlamına gelir.

Cambridge Üniversitesi’nin Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’ne göre, BTC tüketicileri yılda yaklaşık 119.87 terawatt-saat, bu da Birleşik Arap Emirlikleri ve Hollanda gibi ülkelerin yıllık tükettiğinden daha fazla. Elektrik faturasını ödemek için madenciler genellikle ödüllü madeni paralarını fiyat para karşılığında satarlardı , bu da kripto para biriminin fiyatında aşağı yönlü bir harekete yol açardı.

PoW algoritması, Bitcoin madenciliği için gereken enerji tüketimi, ardından önemli bir karbon ayak izi bıraktığından, yaygın olarak sürdürülemez olarak kabul edilir. Ek olarak, Bitcoin madencileri büyük miktarda elektrik atığı üretir çünkü Bitcoin madenciliği için kullanılan ASIC makineleri yalnızca bir işleve hizmet eder. 

Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi, Bitcoin ağının 29 Haziran 2021 itibariyle yılda 132,5 terawatt saat tükettiğini tahmin ediyor. Benzer şekilde, Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi, tek bir bitcoin işleminin 2021 olduğunu, ortalama bir ABD hanesinin güç tüketimine eşdeğer olduğunu öne sürüyor. 57,25 günden fazla, 2015 güç tüketimi tahmini olan 1,57 günle tam bir tezat oluşturuyor. Bitcoin madencileri genellikle gelirlerini bitcoin ile kazanırlar, ancak genellikle elektrik ve kira gibi işletme giderlerini fiat para birimi ile öderler. Sonuç olarak, madencilerin döviz bozdurma faaliyeti, kripto para birimi fiyatlandırması ve karlılığın piyasa dinamikleri üzerinde derin bir etkiye sahiptir .

Haziran 2021’de yapılan bir araştırmaya göre, Bitcoin ağının güç gereksinimleri arttı, çünkü tek bir bitcoinin yükselen fiyatları madenciliği her zamankinden çok daha değerli bir teklif haline getirdi. Fiyatlar, Bitcoin madencilerinin katılımını sağlayarak blok oluşturma sürecinde rekabet etmek için donanım ve elektrik üzerinde daha fazla harcamaya teşvik etti. 

Bununla birlikte, PoS algoritması, bu sorunu, bir bireyin madencilik gücünün, bahis konusu olan sahiplik yüzdesi ile sınırlı olduğu, hesaplama gücü için stake’i etkin bir şekilde değiştirerek çözmeyi amaçlamaktadır. Bu, enerji tüketiminde ciddi bir azalma ve ASIC makineleri gibi tek amaçlı donanımların üretiminde, çünkü artık bilgi işlem güçleri için gerekli olmadıkları anlamına gelir.

Proof of Stake (PoS), madencilik gücünü bir madencinin elindeki kripto paraların oranına bağlayarak bu sorunu çözmeyi amaç edinmiştir. Bu şekilde, PoW bulmacalarını cevaplamak için enerji kullanmak yerine, bir PoS madencisi, sahip oldukları hisseyi yansıtan işlemlerin bir yüzdesini madencilik yapmakla sınırlıdır. Örnek verecek olursak, mevcut madeni paraların %3’ünü elinde bulunduran bir madenci teorik olarak blokların sadece %3’ünü kazabilir.

PoS yöntemini kabul eden ilk kripto para Peercoin dir . Nxt, Blackcoin ve ShadowCoin kısa süre sonra bunu izledi.

Ağ Saldırısı Riski

Proof of Stake (PoS) Nedir ? Bitcoin bir PoW sistemi kullanır ve bu nedenle olası bir Avam Kamarası Trajedisine karşı hassastır . Commons Trajedisi, madencilikten gelen blok ödülünün çok az olması veya hiç olmaması nedeniyle daha az bitcoin madencisinin bulunacağı gelecekteki bir noktaya atıfta bulunur. Kazanılacak tek ücret, kullanıcılar işlemleri için daha düşük ücretler ödemeyi tercih ettikçe zamanla azalacak olan işlem ücretlerinden gelecektir.

Madeni paralar için gereken madencilikten daha az madenci ile ağ, %51 saldırısına karşı daha savunmasız hale gelir. %51 saldırısı, bir madenci veya madencilik havuzunun ağın hesaplama gücünün %51’ini kontrol etmesi ve ağdaki diğerlerinin işlemlerini geçersiz kılarken kendileri için sahte işlem blokları oluşturmasıdır.

PoS ile, saldırganın % 51 saldırısı gerçekleştirmek için kripto para biriminin %51’ini alması gerekir . Pay kanıtı, bir kripto para biriminde %51 hissesi olan bir madencinin ağa saldırmasını dezavantajlı hale getirerek bu ‘trajediyi’ önler. Saygın bir dijital madeni paranın %51’ini biriktirmek zor ve pahalı olsa da, madeni parada %51 hissesi olan bir madenci, çoğunluk hissesine sahip olduğu bir ağa saldırmak için en iyi çıkarlarına sahip olmayacaktır.

Kripto para biriminin değer kaybı olursa, bu varlıklarının değerinin de düşeceği ve bu nedenle çoğunluk hissesi olanın güvenli bir ağ sürdürmeye daha fazla istekli olacağı anlamına gelir.

BTC’ye ek olarak Litecoin (LTC) de PoW sistemini kullanır. Nxt (NXT), PoS yöntemini kullanan bir kripto para birimidir. Peercoin (PPC) gibi bazı madeni paralar , her iki yöntemin de dahil edildiği karma bir sistem kullanır. Şu anda, Ethereum (ETH) bir PoS sistemine başlama sürecindedir.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!