Teknik Analizde Kullanılan Başlıca 5 Gösterge

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknik Analizde Kullanılan Başlıca 5 Gösterge Nedir ? Traderler, varlık fiyatlarındaki dalgalanmalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için teknik göstergeleri kullanır. Bu göstergeler, mevcut piyasa koşullarında yeni yapılar bulmayı ve alım satım sinyallerini yakalamayı kolaylaştırır. Farklı türde göstergeler vardır ve bu göstergeler günlük, dalgalı ve bazen uzun vadeli ticaret yapan traderler tarafından kullanılır. Bazı profesyonel analistler ve kıdemli trader da kendi ölçümlerini oluşturabilir. Bu makale, yatırımcıların piyasa analiz araçları olarak kullanabilecekleri en popüler teknik analiz göstergelerinden bazılarına genel bir bakış sunmaktadır. Bunun yanında teknik analizde yapılan 7 hata makalemizi de incelemenizi tavsiye ederim.

1.Göreceli Güç Endeksi (RSI)

RSI, bir varlığın aşırı alınıp satılmadığını gösteren bir momentum ölçüsüdür. Bu, son fiyat dalgalanmalarının aralığı ölçülerek yapılır (varsayılan ayar, son 14 dönemi kullanır (yani, 14 gün, 14 saat, vb.)). Bu veriler 0100 aralığında değerler alabilen bir osilatör olarak görüntülenir.

 RSI bir momentum göstergesi olduğundan, fiyat oynaklığının (momentum) oranını gösterir. Bu, ivme arttıkça yükselme eğiliminde olduğu ve giderek daha fazla alıcının pazara girdiği anlamına gelir. Tersine, fiyatlar yükselirken momentum azalırsa, satıcının piyasaya hızla hakim olabileceği sonucuna varabiliriz.

 RSI’nın geleneksel yorumu, varlığın 70’in üzerinde aşırı satın alındığı ve 30’un altında varlığın aşırı satıldığı sonucuna varır. Bu nedenle, aşırı değerler, yakın bir trendin tersine döndüğünü veya geri çekildiğini gösterebilir. Ancak bu değerleri direkt al/sat sinyali olarak düşünmemelisiniz. Diğer birçok teknik analiz (TA) tekniği gibi, RSI da yanlış veya yanıltıcı sinyaller verebilir. Bu nedenle, bir işlem yapmadan önce diğer faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

2. Hareketli Ortalama (MA)

Hareketli ortalamalar piyasa gürültüsünü ortadan kaldırır ve eğilimlerin yönünü vurgular. Geçmiş fiyat verilerine dayandığından, takip eden metrik sınıfına girer.

 En yaygın hareketli ortalamalar, basit hareketli ortalama (SMA veya MA) ve üstel hareketli ortalamadır (EMA). SMA, belirli bir zaman dilimi için ortalama fiyat verileriyle temsil edilir. Örneğin 10 günlük SMA, son 10 gün için ortalama fiyat hesaplanarak belirlenir.  EMA ise mevcut fiyat verileri üzerinden daha yüksek ağırlıkta hesaplanmaktadır. Bu, EMA’yı mevcut fiyat dalgalanmalarına karşı daha duyarlı hale getirir.

 Yukarıda belirtildiği gibi, hareketli ortalama bir takip göstergesidir. Zaman aralığı ne kadar uzun olursa, gecikme o kadar uzun olur. Bu nedenle, 200 günlük SMA, mevcut fiyat dalgalanmalarına 50 günlük SMA’dan daha yavaş tepki verir.

 Traderler, mevcut piyasa eğilimlerini belirlemek için genellikle belirli bir hareketli ortalama ile fiyat ilişkisini kullanır. Örneğin, fiyat uzun bir süre 200 günlük SMA’yı aşarsa, birçok yatırımcı varlığın boğa piyasasında olduğunu varsayar.

Yatırımcılar ayrıca hareketli ortalamayı al / sat sinyali olarak kullanabilirler. Örneğin, 100 günlük SMA, 200 günlük SMA’nın altına düşerse, bu bir satış sinyali olarak yorumlanabilir. Bu kavşak tam olarak ne anlama geliyor? Geçiş, son 100 günün ortalama fiyatının, son 200 günün ortalamasından daha düşük olduğu anlamına gelir. Satışın temel fikri, kısa vadeli fiyat dalgalanmalarının artık yükseliş trendini takip etmemesi, bu da trendi tersine çevirebilir.

3. Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD)

MACD, iki hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi göstererek bir varlığın momentumunu belirlemek için kullanılır.  MACD hattı ve sinyal hattı olmak üzere iki hattan oluşur. MACD çizgisi, 12’EMA’dan 26’EMA çıkarılarak hesaplanır. Ortaya çıkan çizgi, sinyal çizgisinin 9’EMA’sı, MACD çizgisi üzerine çizilir. Birçok grafik aracı, MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki mesafeyi gösteren bir histogram da içerir.

Trader, MACD ve fiyat dalgalanmaları arasındaki farkı değerlendirerek mevcut trendin gücünü öğrenebilir. Örneğin, fiyatlar zirveye ulaştığında ve MACD’ler en düşük seviyeye ulaştığında, piyasa trendleri hızla değişebilir. Bu durumda MACD, momentum düşerken fiyatların yükselmeye devam ettiğini gösteriyor. Bu, trendin tersine çevrilmesi veya geri çekilmesi için iyi bir şans olduğu anlamına gelir.

Alım satım yapanlar bu göstergeyi MACD çizgisi ile sinyal çizgisinin kesişimini bulmak için de kullanabilirler. Örneğin MACD çizgisi sinyal çizgisinin üzerindeyse al sinyali olabilir. Tersine, MACD çizgisi sinyal çizgisinin altına düşerse, bir satış sinyali de olabilir.

 MACD genellikle RSI ile birlikte kullanılır. Her ikisi de momentumu ölçer, ancak farklı katsayılar kullanır. İkisinin kombinasyonunun pazara daha geniş bir teknik bakış açısı sağladığına inanılıyor.

4. Stokastik RSI (StokRSI)

Stokastik RSI, bir varlığın aşırı alınıp satılmadığını belirlemek için kullanılan bir momentum osilatörüdür. Adından da anlaşılacağı gibi, RSI’nin bir türevidir ve fiyat verileri yerine RSI verileri kullanılarak oluşturulur. Standart RSI değerlerine Stokastik formül uygulanarak oluşturulur. Stokastik RSI değerleri tipik olarak 0 ila 1 (veya 0 ila 100) arasındadır.

 Stokastik RSI, hız ve doğruluk nedeniyle yorumlanması zor olan birçok alım satım sinyali üretebilir. Genel olarak, aralığın üst ve alt sınırlarına yakın olduğunda en kullanışlıdır.

 Genel olarak, 0,8’in üzerindeki StockRSI değerleri aşırı alım ve 0,2’nin altındaki değerler aşırı satım olarak kabul edilir. 0 değeri, RSI’nin ölçüm süresi boyunca en düşük değerinde olduğu anlamına gelir (genellikle varsayılan değer 14’tür). Tersine, 1 değeri, RSI’nin ölçüm süresi boyunca en yüksek değerine ulaştığını gösterir.

5. Bollinger Bantları (BB)

Bollinger Bantları, piyasa oynaklığının yanı sıra aşırı alım ve aşırı satım koşullarını ölçer. SMA (Orta Ligament), üst bağ ve alt bağ olmak üzere üç bağdan oluşur. Ayarlar değişir, ancak üst ve alt sınırlar genellikle orta banttan iki standart sapmadır. Volatilite arttıkça veya azaldıkça, bantlar arasındaki mesafe de artar.

 Genel olarak, fiyat üst sınıra ne kadar yakınsa, aşırı alım durumu eşlenen varlığa o kadar yakın olur. Tersine, fiyat düşük bant genişliğine ne kadar yakınsa, o kadar fazla satılabilir. Çoğu durumda, fiyatlar bantlar arasında korunur, ancak nadiren bandı geçer veya altına düşer. Bu kendi başına bir alım satım sinyali değildir, ancak aşırı piyasa koşullarını gösterebilir.

 Bollinger Bantlarının bir diğer önemli konsepti sıkıştırmadır. Bu, tüm bantların birbirine çok yakın olduğu düşük oynaklık dönemini ifade eder. Gelecekteki oynaklık dönemlerinin olasılığının bir göstergesi olarak kullanılabilir. Öte yandan, bantlar birbirinden çok uzaksa düşük volatilite aşaması devam edebilir.

ÖZET OLARAK

Göstergeler veriye dayalı olsa da, veri yorumunun oldukça öznel olduğunu belirtmek önemlidir. Bu nedenle, bir adım geri atmak ve kişisel önyargıların karar verme sürecini etkileyip etkilemediğini değerlendirmek faydalı olabilir. Bir yatırımcı için doğrudan alım veya satım sinyali, bir diğeri için piyasa gürültüsü olabilir.

 Çoğu piyasa analizi yönteminde olduğu gibi, göstergeler en çok diğer göstergelerle veya temel analiz (FA) gibi diğer yöntemlerle birlikte kullanıldığında faydalıdır. Bu makalemizde sizlere Teknik Analizde Kullanılan Başlıca 5 Gösterge Nedir ? sorusunu yanıtladık.

 Teknik Analizi (TA) öğrenmenin en iyi yolu çok çalışmaktır.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!