Web3 ve Metaverse Sözlüğü
Web3 ve Metaverse Sözlüğü
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Web3 ve Metaverse Sözlüğü

Web3, dağıtılmış web, metaverse, blockchain teknolojisi ve kripto para birimleri hakkında çok fazla konuşma var. İnternetin bu yeni yinelemesi, içeriğin ve verilerin kontrolünü tekrar kullanıcıların ve üreticilerin ellerine bırakacak. Gizliliği artıracak, dijital güveni ve sadakati artıracak ve daha sürükleyici bir deneyim sağlayacaktır. Web3 ve metaverse’nin sunduğu tüm fırsatlara rağmen, yanlış anlaşılmaya ve tanınmamaya devam ediyor. Bu Web3 ve metaverse sözlüğü, ilgili kavramları tartışmak için kullanılan çeşitli terimleri açıklığa kavuşturmayı umuyor. İşte web3 ve metaverse için kapsamlı sözlüğünüz…

 

Altcoin: Bitcoin dışındaki kripto para birimlerine atıfta bulunan alternatif paraların kısaltmasıdır.

Yapay zeka (AI): Genellikle doğal dil işleme (NLP), makine öğrenimi ve doğal dil anlama (NLU) kullanarak, normalde insan zekası, kavrayış ve kavrayış gerektiren görevleri yerine getirebilen bilgisayar sistemlerinin teorisi ve geliştirilmesi.

Artırılmış Gerçeklik (AR): Kullanıcının gerçek dünyasının (gözlük, vizör, gözlük veya akıllı telefon dahil) bilgisayar tarafından oluşturulan bir görüntüsünü üst üste bindiren ve birleşik bir görünüm sağlayan (genellikle algısal bilgiler içeren) teknoloji.

Avatar: Video oyunlarında, internet forumlarında, oyunlarda, sohbet odalarında, sanal gerçeklikte ve diğer kanallarda bir kişiyi, evcil hayvanı veya varlığı temsil eden bilgisayarlı bir simge veya şekil. Metaverse’de kullanılabilir. Blok: Verilerin blok zincirinde depolandığı ve şifrelendiği yer.

Blockchain: Eşler arası bir iş ağı aracılığıyla işlemleri kaydetmek ve işlemek ve varlıkları izlemek için kullanılan, paylaşılan, değişmez bir dijital defter.

Bitcoin: Bir merkez bankasına veya güvenilir bir kaynağa dayanmayan ve blockchain teknolojisi kullanılarak eşler arası bir ağda kullanıcıdan kullanıcıya aktarılabilen merkezi olmayan bir dijital kripto para birimi.

ChainLink: Blockchain üzerinde çalışan akıllı sözleşmelere güvenilir gerçek veriler sağlamak için küresel bir bilgisayar ağını teşvik etmek üzere tasarlanmış bir kripto para birimi.

Mutabakat Mekanizması: Tek bir veri değeri veya ağın tek bir durumu üzerinde kripto para birimleri ve çok aracılı sistemler arasında gerekli anlaşmaya varmak için tipik olarak blockchain sistemlerinde kullanılan dağıtılmış veya hataya dayanıklı bir süreç.

İçerik Oluşturucu Ekonomisi: İçerik oluşturucuların yarattıklarından para kazanmalarını sağlayan bir içerik oluşturucular, küratörler ve topluluk oluşturuculardan oluşan bir iş sınıfı.

Cryptocurrency: İşlemlerin doğrulandığı ve kayıtların merkezi bir güvenilir otorite yerine kriptografi kullanan merkezi olmayan bir bilgisayar ağı tarafından tutulduğu bir değişim aracı olarak kullanılması amaçlanan bir dijital para birimi.

Kriptografi: Güvenli iletişim için bilgileri bilgisayar ortamında kodlama ve çözme uygulaması.

Kripto Cüzdanı: Kripto para birimleri ve NFT’lerin gönderilmesi, alınması, satın alınması, satılması, takas edilmesi ve mesajların dijital olarak imzalanması dahil olmak üzere kripto para birimi işlemleri için genel ve/veya özel anahtarları depolayan fiziksel veya dijital bir cihaz, bilgisayar uygulaması veya akıllı cihaz. mobil uygulama.

Ademi merkeziyetçilik: Kontrolün ve karar vermenin güvenilir bir merkezi otoriteden (yani birey, organizasyon, grup, hükümet vb.) dağıtılmış bir ağa aktarılması.

Merkezi olmayan uygulamalar (dApps): Eşler arası bir bilgisayar ağı veya merkezi olmayan bilgi işlem, blockchain sistemi üzerinde akıllı sözleşmeler kullanarak otonom olarak çalışabilen uygulamalar.

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon (DAO): Üyeleri tarafından kontrol edilen ve merkezi bir hükümet veya otorite tarafından etkilenmeyen veya kontrol edilmeyen kurallarla temsil edilen bir grup veya organizasyon. Tüm yönetişim, bir ekibin veya kolektifin parçası olarak yapılır.

Merkezi Olmayan Finans (DeFi): Halka açık bir blok zincirinde akıllı sözleşmeler kullanarak aracılar, borsalar veya bankalar gibi aracılara güvenmeden eşler arası finansal hizmetler sağlar.

Dijital kimlik: Bir bilgisayar sistemi veya uygulaması tarafından harici bir aracıyı temsil etmek için kullanılan bir kişinin, kuruluşun, uygulamanın veya cihazın çevrimiçi veya ağ kimliği.

Dijital İkiz: Fiziksel bir nesnenin veya sürecin gerçek zamanlı versiyonuyla aynı olan sanal veya 3B dijital temsil.

Dağıtılmış Defter: Merkezi bir yönetici kullanılmadan birden fazla site, ülke veya kurum arasında merkezi olmayan bir şekilde tutulan dijital verileri çoğaltan, paylaşan ve senkronize eden bir defter veya veritabanı.

Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT): Coğrafi olarak farklı birden fazla varlıktan oluşan bir ağda kayıtlara senkronize erişim, doğrulama ve güncelleme sağlayan blok zinciri teknolojisi olarak da bilinen bir teknik altyapı ve protokol.

Ethereum: Blockchain teknolojisi tarafından desteklenen akıllı sözleşme işlevine sahip, merkezi olmayan, açık kaynaklı bir blockchain platformu. Ether (ETH) adı verilen yerel kripto para birimi ve ağında çalışan Dapps ile tanınır.

Ethereum Yorum İsteği (ERC): Ethereum platformu altında belirteç yayınlamak için standart bir protokol. ERC, akıllı sözleşme geliştiricileri tarafından Ethereum üzerinde kullanılan teknik belgeleri ifade eder ve Ethereum kuralı için gerekli olan bir dizi belirteci tanımlamak için kullanılır.

Ether (ETH): Kripto para birimi borsalarında alınıp satılabilen ve alınıp satılabilen Ethereum ağının yerel kripto para birimi.

Genişletilmiş Gerçeklik (XR): Artırılmış gerçeklik (AR), karma gerçeklik, sanal gerçeklik (VR) veya benzeri sürükleyici teknolojilerin kullanımı yoluyla sanal gerçeklik ile fiziksel gerçekliği birleştiren bir ortam veya deneyim.

GameFi: GameFi, oyun ve merkezi olmayan finansın (DeFi) bir birleşimidir ve kazanmak için oyna (P2E) oyunlarına atıfta bulunur.

GAS: Blok zinciri platformunda bir işlemi başarıyla gerçekleştirmek veya bir sözleşmeyi yürütmek için alınan ücret veya fiyatlandırma değeri.

Hard fork: Dağıtılmış bir ağın blok zinciri protokolünde daha önce geçersiz olan blokların ve işlemlerin doğrulanmasını sağlayan büyük bir değişiklik veya tersi; kod o kadar çok değiştiğinde yeni sürüm artık önceki bloklarla geriye dönük olarak uyumlu değil Bu durum .

Karma işlevi: Rastgele boyutlu bir girişi sabit uzunluktaki bitlerin benzersiz bir çıktısına eşleyen matematiksel tek yönlü bir şifreleme algoritması.

Sürükleyici Sosyal: Kullanıcıların sanal alanda 3B ortamları keşfetmesine ve bunlarla etkileşime girmesine ve diğer kullanıcılarla iş birliği yapmasına olanak tanır; bunların tümü, deneyimleri paylaşmanın ve birbirleriyle bağlantı kurmanın daha zengin, daha ilgi çekici ve daha kişisel bir yolunu kolaylaştırır.

Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS): Dağıtılmış bir dosya sistemi aracılığıyla veri depolamak ve paylaşmak için bir protokol ve dağıtılmış eşler arası ağ.

Makine Zekası: Makine öğrenimi (ML), derin öğrenme (DL) veya klasik algoritmaların çıktılarının doğruluğunu tanımlayan genel bir terim; ayrıca yapay zekayı (AI) ifade eder.

Makine Öğrenimi (ML): Yapay zekanın bir parçası; insan müdahalesi olmadan deneyim ve verilerin kullanılmasıyla otomatik olarak gelişebilen algoritmaları ifade eder.

Meta: Facebook’un yeni adı. Mark Zuckerberg, Meta adının “yaptığımız her şeyi ve inşa etmeye yardımcı olmak istediğimiz geleceği yansıttığını” söyledi. Meta, Metaverse pazarında önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor.

MetaMask: Bir yazılım kripto para cüzdanı olan MetaMask, bir tarayıcı uzantısı ve mobil uygulama olarak mevcuttur, bir anahtar deposu, güvenli oturum açma, token cüzdanı ve token takası içerir ve Ethereum blok zinciri ile etkileşime girer.

Metaverse: Metaverse, sosyal bağlantılara odaklanan, halen gelişmekte olan bir 3B sanal ağ konseptidir. Metaverse web3 değildir, ancak bir VR veya AR kulaklığı aracılığıyla erişilebilen tek, birleşik bir sanal dünya olarak internetin varsayımsal bir yinelemesi olan Web3’ün bir parçası olarak kabul edilir.

Karma Gerçeklik (MR): Karma gerçeklik, fiziksel ve dijital nesnelerin gerçek zamanlı olarak bir arada var olduğu ve etkileşime girdiği yeni ortamlar ve görselleştirmeler üretmek için fiziksel ve sanal dünyaların kaynaşmasıdır; karma gerçeklik ile artırılmış gerçeklik arasındaki temel fark, kullanıcının etkileşimidir. kabiliyet.

Non-Fungible Token (NFT): Benzersiz bir tanımlama koduna ve onu benzersiz kılan meta verilere sahip değiştirilemez şifreli bir veri birimi. Bu dijital defter biçimi, blok zincirinde saklanır ve satılabilir ve alınıp satılabilir. NFT’ler genellikle video, resim ve ses gibi dijital dosyalarla ilişkilendirilir.

İzinsiz: İzin gerektirmeyen veya güvenilir olmayan bir blok zincirini ifade eder. İşlemleri ve verileri doğrulamak için blok zincirini kullanan ve herkesin fikir birliği sürecine katılmasına izin veren açık bir ağdır.

Proof of Stake (PoS): İşlemleri işlemek, blok zincirinde yeni bloklar oluşturmak, dağıtılmış veritabanlarındaki girişleri doğrulamak ve veritabanı güvenliğini sağlamak için kullanılan bir kripto para mutabakat mekanizması. Katılım Kanıtı Protokolü (POAP): Katılım Kanıtı Protokolünün kısaltması, sanal ve/veya gerçek dünyada meydana gelen olaylara katılımı kanıtlamak için kullanılan bir NFT “rozeti”.

İş Kanıtı (PoW): Harcanan belirli hesaplama çabasının miktarını ölçerek blok zincirinde gerçekleşen yeni kripto para birimlerinin ve işlemlerin oluşturulmasını doğrulamak ve izlemek için kullanılan bir kriptografik yöntem. Özel Anahtar: Genel anahtarla şifrelenmiş bir göndericiden alınan mesajların şifresini çözmek için kullanılan bir dijital şifreleme anahtarı.

Açık anahtar şifrelemesi: Eşleştirilmiş bir açık anahtar ve özel anahtar algoritması kullanarak güvenli dijital iletişim için bir şifreleme tekniği. Göndericinin genel anahtarı mesajı şifreler ve alıcının özel anahtarı mesajın şifresini çözer.

Genel Anahtar: Elde edilebilen ve bir mesajı özel anahtarı kullanarak şifresini çözen belirli bir alıcıya şifrelemek için kullanılabilen bir dijital şifreleme anahtarı.

Akıllı Varlıklar: Blok zinciri ağındaki akıllı sözleşmelerle tanımlandığı şekilde satın alınabilen, satılabilen veya alınıp satılabilen maddi varlıkları (arabalar gibi) veya maddi olmayan varlıkları (Bitcoin gibi) temsil edebilen benzersiz sanal para belirteçleri.

Akıllı Sözleşme: Bir sözleşmenin şartlarını tanımlayan, blok zincirinde çalışan kod olarak yürütülen bir bilgisayar programı veya işlem sözleşmesi; geliştiricilerin blok zincirinin güvenliğini, güvenilirliğini ve erişilebilirliğini kullanan uygulamalar oluşturmasını sağlar.

Yumuşak çatal: Yalnızca daha önce geçerli olan işlem bloklarının geçersiz kılındığı yazılım protokolünde yapılan bir değişiklik; yumuşak çatal, sert çatalın aksine geriye dönük uyumludur, çünkü eski düğümler yeni bloğu geçerli olarak tanıyacaktır.

Solana: Akıllı sözleşme yeteneklerine, daha hızlı işlem sürelerine ve Ethereum’dan daha düşük maliyetlere sahip halka açık bir blockchain platformu. Merkezi olmayan, ölçeklenebilir uygulamalara ev sahipliği yapabilen Ethereum gibi, Solana da 50.000’e kadar işlem yapabilirken, Ethereum işlemleri saniyede 15-30 ile sınırlandırıyor.

Solidity: Ethereum gibi blockchain platformlarında akıllı sözleşmeler oluşturmak ve tasarlamak için nesne yönelimli bir programlama dili. Stablecoins: Fiyatlar kripto para birimleri, fiat para birimleri veya borsada işlem gören emtialar tarafından desteklendiğinden istikrarlı kripto para birimleri arayın.

Durum: İşlem sıraları, işlem tutarları ve hesap bakiyeleri dahil olmak üzere belirli bir zamanda blockchain sisteminin anlık görüntüsü.

Cryptocurrency: Kendi blok zincirinde ticareti yapılabilir bir varlığı veya yardımcı programı temsil eden ve sahiplerinin bunu yatırım veya ekonomik amaçlarla kullanmasına izin veren bir dijital para belirteci veya kripto para birimi (Bitcoin veya Ethereum gibi).

Güvensiz: Blok zincirinin, şifreli ödemelerin ve akıllı sözleşmelerin temel bir unsuru olan güvensiz, işlemlerin bankalar veya diğer kuruluşlar gibi üçüncü taraflara güvene dayalı olmadığı anlamına gelir.

Sanal Para Birimi: Yalnızca elektronik biçimde var olan ve mal ve hizmetler için kabul edilebilen ve kripto para borsaları aracılığıyla alınıp satılabilen, paranın dijital bir temsili, genellikle bir kripto para birimi.

Sanal Gerçeklik (VR): Bir kişinin veya bir grup insanın bir dizi elektronik gözlük, eldiven veya haptik cihaz gibi özel ekipman kullanarak etkileşimde bulunabileceği bir ortamın bilgisayar tarafından oluşturulmuş üç boyutlu simülasyonu.

Web3: Web3 ve Metaverse Sözlüğü. Blok zinciri tabanlı ademi merkeziyetçilik, AR/VR tabanlı sürükleyici teknoloji ve yapay zeka tabanlı semantik gibi temel kavramları içeren web siteleri ve uygulamalar için üçüncü nesil çevrimiçi hizmetler; zamanlı sanal deneyim.

 

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!