Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir?
Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir?

Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir?  “Web3, blockchain teknolojisine dayalı internetin gelecekteki versiyonudur.” – Randy Zuckerberg tarafından söylenen bir sözdür.

Bugün dünya nüfusunun yaklaşık %63’ü interneti iletişim kurmak, alışveriş yapmak, bilgi paylaşmak veya sadece okumak için kullanıyor. 12 Mart 1989’da hayatımıza giren World Wide Web (www), tüm bunları (veri paylaşımını) internet üzerinden mümkün kıldı ve her gün milyarlarca insanın etkileşim kurmasını sağladı.

O yıllarda sadece ana ekrana yüklenen sayfaların okunmasından ibaret olan ve birbirine bağlı basit linklerden oluşan internetin ilk versiyonu olarak adlandırılıyordu. Web o zamandan beri çok değişti ve değişmeye devam ediyor. Önceki günlerle karşılaştırıldığında, Web’in evrimi üç aşamada yeniden keşfedildi: Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0.

Bu İnternet evriminin en son ve karmaşık süreci Web 3.0’da gerçekleşiyor. Bazı geliştiricilere göre Web 3.0, Semantik Web’in ön planda olacağı teknolojik bir süreçtir. Kişiselleştirilmiş ağları dikkate almak için yapay zeka ve diğer teknolojileri kullanarak, insanlar ve programlama dilleri arasında doğrudan iletişimi gerçekleştirmeyi amaçlar. Ancak bu yazımızda insanlara temel mülkiyet haklarına sahip yeni, güvenli bir ekonomik altyapı sağlamayı amaçlayan blockchain tabanlı Web 3.0’ı inceleyeceğiz. İnternetin evrimi olan Web 1.0 ve Web 2.0’a daha yakından bakalım. Bunun yanı sıra kripto borsaları hakkında detaylı bilgi elde etmek istiyorsanız linke tıklayabilirsiniz.

 

Web 1.0 Nedir?

Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir? Web 1.0, İnternetin geliştirilmesindeki ilk aşamayı ifade eder. 1989 yılında Tim Berners-Lee tarafından icat edilen ve kullanıma sunulan web, bazı kişilerin paylaşımda bulunduğu, bazılarının ise çoğunlukla çok az etkileşimle okuduğu bir süreçtir. O zamanlar veri ve içerik, bir veritabanı yerine statik bir dosya sisteminden sunuluyordu. Bu süreç daha sonra Web 1.0 olarak tanımlanmış ve yeni gelişmelere bağlı olarak Web2’ye geçilmiştir.

 

Web 2.0 Nedir?

Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir? Web 2.0 terimi ilk olarak Darcy DiNucci tarafından 1999 yılında “Parçalanmış Gelecek” makalesi için kullanılmıştır. Daha sonra 2004 sonlarında ilk Web 2.0 konferansında Tim O’Reilly ve Dale Dougherty tarafından tanıtıldı. JavaScript, HTML, CSS vb. Web teknolojisinin gelişmesi sayesinde; internetin daha hızlı, daha etkileşimli bir versiyonuna atıfta bulunulmaktadır.

Geliştirme ve yaratma sürecine herkesin katılabileceği Web 2.0, birlikte çalışabilirliği, kullanım kolaylığını, katılımcı bir kültürü ve en önemlisi kullanıcı etkileşimini sağlar. Web 2.0 orijinal haline göre pek çok imkan sunarken, en büyük dezavantajı merkezi veri depolamasıdır. İnternetin gücünü erken keşfeden şirketler, insanları ve kişisel verileri merkezi depolarda tutmuş ve finansal kazanç için kullanmıştır. Örneğin, farklı şehirlerde yaşayan arkadaşlarınızla iletişim kurmak istiyorsanız, Facebook’a veya başka bir mesajlaşma uygulamasına kaydolmanız gerekir.

Bu şirketler, sağladığınız veriler karşılığında size ücretsiz hizmetler sunmakta ve karşılığında, üye olduğunuzda verdiğiniz bilgileri yeni platformlar oluşturmak, hedefe yönelik reklamlar sunmak ve üçüncü kişilerle paylaşarak para kazanmak için kullanabilmektedir. Üstelik bu süreçte Web 2.0 kullanıcıları olarak hiçbir şekilde para kazanamıyoruz.

Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir? Web3 Vakfı’nın kurucusu Gavin Wood’un belirttiği gibi, “Merkezileşme uzun vadede sosyal olarak savunulamaz.” Web 3.0’a geçmeden önce Birçok Web2 şirketi şimdiden Web 3.0 yeniliklerini uygulamalarına dahil ediyor. Örneğin Twitter, kullanıcılarına bir “cüzdan” özelliği, NFT tabanlı bir profil hizmeti ve doğrudan kripto para biriminden para kazanma hizmeti sunuyor. Aynı şekilde, birçok Web 2.0 şirketi, Web 3.0’ın teknolojik yapısında bulunacak olan blockchain teknolojisine şimdiden yatırım yapmaya başladı. Listedeki 40 şirket, Eylül 2021 ile Haziran 2022 arasında blockchain girişimlerine yaklaşık 6 milyar dolar yatırım yaptı.

 

Web 3.0 Nedir?

Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir? (oku, yaz, sahiplen) Web 3.0, Web’in blockchain teknolojisine dayalı yeni bir sürümüdür. Halen araştırılmakta ve geliştirilmekte olduğundan evrensel olarak kabul edilmiş bir tanımı yoktur. Merkezi veri sorununu ve artan kullanıcı gizliliği endişelerini çözmek için Web 3.0 kullanma fikri ilk olarak 2014 yılında Ethereum kurucu ortağı ve Polkadot kurucusu Gavin Wood tarafından önerildi.

Blockchain silahı ile Web3’te; bilgi, para ve işlemleri merkezileştirme, ele geçirme ve değiş tokuş etme neredeyse imkansız olacak şekilde tasarlanmıştır. Merkezi olmayan bir kayıt sisteminde (“dağıtılmış defter” olarak da bilinir), tüm veriler ve işlemler saklanır ve dünya çapında dağıtılarak güvence altına alınır. Bu defterlerde kayıtlı veriler hiçbir hükümet veya şirket gücü tarafından değiştirilemez.

Blockchain, yapay zeka, makine öğrenimi, eşler arası (P2P) ve diğer birçok ileri teknoloji dahil olmak üzere ağırlıklı olarak Web 3.0’a odaklanın; gizlilik ve güvenlik yoluyla kullanıcı yetkilendirmesi elde edin. Nihai hedef, kendi kendine yeten, doğrudan, güvenli ve şeffaf bir altyapıdır. Örneğin, merkezi olmayan özerk kuruluşların (DAO’lar) tamamen çevrimiçi çalışan ve şu anda büyük şirketler tarafından kontrol edilen hizmetlerin çoğunu çalıştırdığı bir iş dünyasını hedefliyor.

Güncel Web 3.0 Teknolojileri Teknoloji icat edilmek yerine biriktirilir. Web 3.0 tabanlı bir gelecek, birçok farklı yeniliği/teknolojiyi de içerir. Örneğin; blok zinciri, kriptografi, akıllı sözleşmeler, depolama ağları, kehanetler, kripto para birimleri, hızla büyüyen merkezi olmayan teknoloji yığını; DeFi, DAO’lar, DApp’ler ve NFT’ler. Tüm bunlar ve daha fazlası bize gelecekte Web 3.0 tabanlı bir internet sağlayacaktır.

 

Web 3.0’ın Avantajları

Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir? En büyük faydalarından biri Web 3.0’da tek bir merkezi nokta olmaması, yeni iş modelleri ve farklı pazarlar yaratarak küresel ölçekte bir “dijital ekonomi” yaratmayı umuyoruz. 5 farklı Web3.0 avantajına baktığımızda: Merkezi olmayan uygulamalar (DApps); kullanıcıların merkezi olmayan bir şekilde veri elde etmelerini sağlayan uygulamalardır. Merkezi Olmayan Finansın (DeFi) ortaya çıkışı, geleneksel merkez bankalarının sınırlarını aşarak, herhangi bir kurum olmadan Web3.0 teknolojisi dahilinde finansal işlemlere olanak tanır. Tek bir arıza noktası olmadığı için hizmet kesintileri minimum düzeydedir. Bu teknolojide, veriler tamamen şifrelenir ve protokol kuralları akıllı sözleşmelerle kırılamaz. İçerik oluşturucular, genel defterde içeriklerinin kalıcı sahipleri olarak işaretlenir.

Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir? Web 3.0 ve kripto para birimleri Blockchain entegrasyonu ve sayısız teknolojisi ile Web3, kullanıcılara kendi verilerini ve varlıklarını kontrol etme gücü vererek kripto para kazanmalarının önünü açıyor. Merkezileştirilmiş sistemlerden merkezi olmayan sistemlere geçerken, birçok finansal altyapının değişmesi bekleniyor. Bu yeni finansal altyapı, geleneksel finansal sistemden kökten farklı olmayacaktır.

Temel fark, farklı kripto para birimlerinin üçüncü bir kişiye ihtiyaç duymadan ve yasal ödemeden vazgeçilerek değer transferi, işlemler, faiz geliri vb. için kullanılabilmesidir. Aynı şekilde çalışan yeni teknoloji (Web3) sistemidir. Faiz kazanmak veya bir sanat eseri satın almak için bitcoin veya ethereum gibi kripto para birimleri kullanmak, kullanıcıların bankalar gibi kurumları atlayarak anonim kalmasına olanak tanır.

Yeni Nesil İnternet Web 3.0 Nedir? Şu anda Web 3.0’da kripto para kazanmanın birçok farklı yolu var. Örneğin, merkezi olmayan uygulamalardan (DApps) birinin geliştirilmesine, yürütülmesine veya test edilmesine katılan kullanıcılara kripto para biriminde ödeme yapılır. Başka bir örnek olarak, merkezi olmayan özerk bir organizasyonda (DAO), aynı ideallere sahip insanlar birleşir ve ortak bir karara göre hareket eder. Yol boyunca düzenlenen oylamalara ve etkinliklere katılan kullanıcılar, kripto para biriminde ödüllendirilir.

Web 3.0 projeleri Günümüzde Web 3.0’ın temelini oluşturan birçok blockchain tabanlı proje bulunmaktadır. Aslında blockchain dünyasındaki hemen hemen tüm projeler Web 3.0 kategorisine dahil edilebilir. Esas olarak aşağıdaki türler vardır: puantiye zincir bağlantı Dosya parası Teta Ağı veri akışı resim helyum

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!