Blockchain Nedir Ve Blockchain Teknolojisinin Geleceği

Blockchain Nedir?
Blockchain Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blockchain Nedir?

Kripto para birimi ile yatırım yapmak isteyen kullanıcıların sıkça duyacağı sorulardan biri de Blockchain Nedir? olacaktır. Peki gerçekten nedir bu blockchain ? Gelin bu soruların cevabını hep birlikte bulalım.

Satoshi Nakamoto Blockchain kavramını ilk ortaya 2008 yılında piyasaya sunmuştur. O tarihten bu zamana kadar gelişmeye ve büyümeye devam eden bir teknoloji olarak karşımıza çıkar.

Blockchain, kripto para birimine destek ve güç veren bir teknolojidir. Bloklardan oluşan zincir yapısının genel bir adıdır. Blok Zincir olarak da bilinen blockchain teknolojisi, blok işlem kayıtlarını, eşler arası eşler arası düğümler vasıtasıyla birbirine bağlanan ‘zincir’ denilen çeşitli veri tabanlarında saklayan bir yapı olarak bilinir. Sistem üzerinde dağınık halde bulunan işlemlerin takibini ve kaydedilmesini sağlar. Bu kayıtlar ve eşleştirmeler sonucu oluşan depolamanın adı ‘dijital defterdir’

Blockchain teknolojisinin ve içerisinde yer alan dijital defterlerin en belirgin özelliği son derece güvenilir olmasıdır. Zira bu defter içerisindeki verilen birileri tarafından görülebilir olmasına rağmen herhangi bir işlem yapılamaz yani bozulamaz. Veriler aynen saklanır. Blockchain teknolojisi bu defterlere ancak üyelerin girişine izin vermektedir. Bu sistem üzerindeki bilgiler paylaşılabilir ancak işlem yapılmasına izin verilmemektedir. Son derece şeffaf, yalın, açık ve güvenilir olması blockchain teknolojisinin cazibesini artırmaktadır.

Blockchain Nedir?
Blockchain Nedir?

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain Nedir? Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışmaktadır? Blockchain teknolojisinin ne olduğu ve bu teknolojinin nasıl çalıştığı hususu kripto para dünyası ile ilgilenen herkesin bilmesi gereken noktalardır. Blockchain Nedir? Blokchain alanında ülkemizde faaliyette bulunan kurum ve kuruluşların sayısı oldukça azdır. Bu durum Blockchain teknolojisinin tanınmasını zorlaştırmaktadır. Sistemin tanınması zor olduğu için işleyişi ve yapısı hakkında bilgi sahibi olunamamıştır. Bu da Blockchain teknolojisinde güvenin az olmasına sebep olmaktadır. Fakat Blockchain teknolojisine dair küçük de olsa araştırma yapan bir küçük bu sistemde hata ihtimalinin olmadığını ve sistemin yapısı itibariyle son derece güvenilir olduğunu görecektir.

Tüm bunların yanı sıra Blockchain sisteminin kullanım alanı kripto paralar ile sınırlı değildir. Noterlik işlemleri, tapu kayıt işlemleri, sağlık kayıtları, bağış sistemleri ve toplama gibi birçok finansal işlemlerde Blockchain Teknolojisi üzerinden yapılabilmektedir.

Peki bu sistem nasıl çalışmaktadır?

Blockchain Nedir? Blockchain, tek bir merkeze bağlı olarak çalışan sistem değildir. Blockchain üzerinde yapılan işlemlere, bu işlemlerin kim tarafından ve ne zaman yapıldığına tüm bilgisayarlardan kolay ve şeffaf bir şekilde ulaşılabilir. Bu sistem üzerinde yapılan hiçbir işlem değiştirilemez. Ancak düzeltme işlemine izin verilen sistemde işlem düzeltilirken bir önceki yanlış ya da doğru işlem korunmaktadır. Yani var olan işlem üzerine ekleme yapılabilir. Yapılan tüm işlemler adım adım sistem üzerinde kayıt altına alınır. Blockchain teknolojisinde işlemler tek bir kimlik numarası üzerinden yapılır. Yani kişilerin ayrıca isim, soyisim gibi kişisel bilgileri girmesine gerek yoktur. Her kullanıcının kimlik numarası birbirinden farklıdır.

Bu sistem üzerinde yapılan işlemler ‘Hash’ adı verilen fonksiyonlar ile şifrelenerek zincir üzerine kayıt edilir. Hash fonksiyonlarındaki diziler harfler ve rakamlardan oluşmaktadır ve bu fonksiyon üzerinde yapılacak her değişiklik için yeni bir dizi oluşturulmaktadır. Yapılan tüm bu işlemler son olarak kullanıcı tarafından onaylanır. Kullanıcı tarafından onaylanması da bu teknolojinin merkezi bir yapıya sahip olmadığının en önemli göstergesidir.

Blockchain Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Blockchain Nedir? Blockchain sisteminin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Blockchain Sisteminin Avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

*Blockchain sisteminin en büyük avantajlarından biri güvenlik seviyesidir. Bu sistem üzerinde yapılan tüm işlemlerin kontrol edilebilir olması yapılacak olan tüm sahtekarlıkların önüne geçmektedir.

*Sistemin herhangi bir merkeze bağlı olmayışı sistem üzerinde işlemleri kolay, hızlı ve rahat yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Bu da kullanıcının işini kolaylaştırmıştır. Zira blockchain teknolojisinin dağınık yapı içeriyor olması her blokun birbiri ile doğrudan bağlantı kurmasını sağlamaktadır.

*Blockchain teknolojisi ucuz bir sistemdir. Zira finansal ve diğer devlet kuruluşları bu sisteme müdahale etmemektedir.

*Veriler tek bir ağ üzerinde tutulmamıştır. Verilerin dağınık halde birçok ağ üzerinde bulunuyor olması gelebilecek olası saldırının önüne geçmektedir.

*Blockchain teknolojisinde işlem yaparken hata yapabilme ihtimali yoktur zira bu işlemler rasyonel bir şekilde matematik verilerle yapılmaktadır.

*Onaylanmış işlemlerin değiştirilemez oluşu yapılan tüm işlemlerin kontrolünü sağlaya yardımcı olmaktadır. Bu da kullanıcının geçmişe dönük yaptığı işlemleri görebilmesini sağlar.

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!