Ethereum Nedir? [Detaylı İnceleme]

Ethereum Nedir?
Ethereum Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum Nedir?

Ethereum (ETH), en iddialı blockchain projelerinden biri olup, blok zincir üzerinde akıllı uygulama çalıştırmaya olanak sağlayan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zincir projesidir. Sahip olduğu altyapısı sayesinde ERC-20, ERC-721 gibi birçok token standardının da ortaya çıkmasına imkan sağlamıştır. Blok  zincirin yerel kripto para birimi Ethereum (ETH)’dur. Amaç, paranın ötesinde ürün ve hizmetleri merkezden uzaklaştırmak için kripto para birimi kullanmaktır.

Ethereum Projesi

Ethereum Nedir? Ethereum, Bitcoinden sonra ortaya atılan bir blok zincir projesidir. Bitcoinden farklı olarak, Bitcoin dijital altın olarak hizmet vermek isterken, Ethereum, kullanıcılarının operasyonlarını yöneten çok sayıda özel varlık ve program oluşturabilmelerini sağlama amacı ile hareket etmektedir. Bu durum, Bitcoin’in e-posta gibi olduğu, Ethereum’un ise web tarayıcısı ile daha çok ortak noktası olduğu karşılaştırmalarına neden olmuştur.

Süreç içerisinde birçok zorluk ile karşılaşan Ethereum projesi birçok yeni alanın doğmasına yol açmıştır. Ethereum blok zinciri akıllı sözleşme oluşturabilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde merkeziyetsiz finans trendini başlatmış ve alanın oldukça büyük bir sektör haline gelmesini sağlamıştır.

Proje ilk olarak Proof of Work algoritması ile çalışmaya başlamıştır. Ardından Eylül 2022 tarihinde Proof of Stake algoritmasına geçmiştir. Bu süreç, Ethereum Merge olarak adlandırılmıştır. Aynı zamanda Ethereum projesinin daha ölçeklenebilir, hızlı, ucuz ve merkeziyetsiz şekilde çalışması için başlangıçtır.

Ethereum, kullanıcılarına daha hızlı ve daha ucuz bir deneyim yaşatmayı hedefleyen bir projedir. Diğer projelerin aksine Ethereum bu yapıyı merkeziyetsiz bir şekilde oluşturmayı hedeflemektedir.

Ethereum Kurucuları Kimlerdir?

Ethereum Nedir? Ethereum 2014 tarihinde Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiştir. Daha sonraki süreçte Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson ve Gawin Wood gibi birçok ismin iş birliği ile geliştirilmiştir.

Geliştirme aşamasından sonra Ethereum Vakfı kurulmuştur. Ethereum projesine ilk sermaye yatırımları 2014 yılında sağlanmıştır.

Ethereum Tarihi

İlk olarak Kuzey Amerika Bitcoin Konferansında, Vitalik Buterin tarafından tanıtımı yapılan bir sistemdir. Bir alt coin statüsünde görülse de aslında blockchain teknolojisinin gelişmesini ve daha fazla alanda kullanılmasını amaçlayan bir sistemdir.

Geliştirme sürecinin ardından Temmuz 2015 tarihinde piyasaya çıkmıştır.

2016 yılında hackerlar, DAO’dan (Decentralized Autonomous Organization) yaklaşık 50 milyon ABD doları (3,6 milyon ETH) çalmıştır. Bu hack sonrası Ethereum blok zinciri sert çatallanarak, devam etmiştir.

2017 yılında ise Ethereum blok zinciri üzerinde ERC-20 standardı oluşturulmuş ve geliştiricilerin uygulamalar ile uyumlu tokenlar geliştirmesi kolaylaştırılmıştır. 2017 yılında Ethereum üzerinde MakerDao faaliyete geçti ardından DAI stabil kripto para birimini piyasaya sürdü. Aynı yıl ETH ilk defa 100 ABD doları seviyesini aştı.

2018 yılında ise Compound ve Uniswap gibi platformlar hayata geçti. 2018 Ocak ayında ilk kez 1000 ABD doları seviyesini aşan ETH, daha sonra tekrar 100 $’ın altına geriledi.

2020 yılında Ethereum üzerinde birçok uygulama ortaya çıktı. 2020 yılında ETH 2.0 geçişi için Beacon zincirini başlatacağı duyuruldu. 2020’de yaşanan Covid-19 salgını sonrası piyasada meydana gelen yükselişler ile Ethereum 2021 tarihinde 4500 dolar seviyelerine kadar yükselmiştir.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereum Nedir? Ethereum, “düğümler (node)” olarak katılan kullanıcılar sayesinde dünya çapında dağıtık bir şekilde çalışmaktadır. Bu çalışma sayesinde blok zincir ağını merkeziyetsiz ve saldırılara karşı son derece dirençli hale gelmiştir.

Ethereum, aslında Ethereum Sanal Makinesi (EVM) adı verilen bir bilgisayarı çalıştıran bir merkeziyetsiz sistemdir. Ethereum hem blok zinciri üzerinde düğüm oluşturan her bir doğrulayıcı merkeziyetsizliğe katkı sağlar hem de ağ üzerindeki her işlemin birer kopyasını tutmaktadır.

Ethereum ağı üzerinde gerçekleştirilen eylemler “işlem” olarak kabul edilir, Ethereum blok zincirindeki bloklar içinde saklanır. Doğrulayıcılar, ilk olarak işlem geçmişi ve kayıtlardaki doğrulukları kontrol ederler. Blok zincir üzerinde fikir birliğinin korunması için Proof of Stake (Hisse Kanıtı) algoritması kullanılmaktadır.

Ethereum yapısı Bitcoin gibi şeffaf bir blok zincir yapısına sahiptir. Ancak bu şeffaflığa rağmen Ethereum blok zinciri kullanıcılar için anonimlik sağlamaktadır.

Ethereum blok zinciri üzerinde işlem yapabilmek için cüzdanınızda bir miktar ETH bulunması şarttır.

ETH’nin sınırlı bir arzı mevcut değildir. ETH arzı yıllık belirli bir enflasyon oranına göre artış gösterir. PoS mekanizmasında yeni ETH’ler stake ödülleri şeklinde dolaşıma gireceklerdir. Ethereum üzerinde ağ kullanımına göre her işlem ücretinin bir kısmı yakıldığı için ETH bazı durumlarda deflasyonist bir yapıya bürünebilmektedir.

Ethereum işlem ücretleri ağ etkinliğine bağlı olarak değişiklik göstermekte ve oldukça yüksek olabilmektedir. Bunun nedeni ise, bir bloğun toplam gaz kapasitesinin sınırlı olmasıdır. İşlemlerini hızlı gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar daha yüksek gas ücreti ödeyerek işlemlerini daha hızlı gerçekleştirme imkanı bulabilmektedirler. İşlem ücretlerinin talebe göre şekillenmesinin avantajı ise, ağın daha sağlıklı ve uzun ömürlü çalışabilmektedir.

ERC – 20 Nedir?

Ethereum Nedir? Ethereum blok zinciri üzerinde token yaratmak için kullanılan bir standart biçimidir. 2015 yılında Fabian Vogelsteller tarafından önerilen, ERC-20 standardı, bir tokenın Ethereum ekosisteminde nasıl çalışacağı, arzını ne kadar olacağı gibi birçok kurallar dizisinin temelini betimler. Yani ERC-20, Ethereum blok zinciri üzerinde birbiri ile aynı özelliğe sahip token yaratmak için temel kuralların belirlendiği bir standart olarak tanımlanır.

Ethereum Madenciliği ve Proof ve Stake

Ethereum Nedir? Ethereum blok zinciri ilk çıktığı zaman Proof of Work algoritması ile çalışan bir yapıya sahip idi. Ağ üzerinde Bitcoin blok zincirindeki gibi cihazlar ile ağa katılan madenciler blok zincire blok eklemekte ve ağın güvenliğini sürdürmekteydiler. Daha sonra Ethereum, Merge ile PoW algoritmasından PoS algoritmasına geçişi ile Ethereum blok zincirinde madencilik faaliyetleri sonlanmıştır.

Ethereum Merge Nedir?

Ethereum Nedir? Ethereum Merge, Eylül 2022 tarihinde gerçekleşmiştir. Ethereum ana zincirinin PoW algoritmasından PoS algoritmasına geçişine verilen isimdir. Temelde PoW zincirinin PoS zinciri olan Beacon Chain şeklinde gerçekleşmiştir. Ethereum Merge güncelleştirmesi ile ağ üzerinde madencilik faaliyetleri sonlanmıştır.

Ethereum’un Avantajları

Ethereum Nedir? Ethereumun avantajları arasında Akıllı Kontrat Geliştirebilme, Güçlü Geliştirici Topluluğu, Gelişmiş Ekosistem sayılabilir.

En büyük avantaj akıllı kontrat destekli bir yapıya sahip olmasıdır. Blok zincir üzerinde akıllı kontrat desteği ile birçok proje ya da token oluşturulabilmektedir.

Ethereum birçok kullanıcı için varlıklarını değerlendirebileceği güvenli bir liman olarak da önemli bir avantaja sahiptir.

Ethereum blok zinciri akıllı kontrat sayesinde yaratılan uygulamalar açısından da oldukça zengin bir ekosisteme sahiptir. Ethereum üzerinde birçok uygulamanın olması kullanıcı deneyimi ve ekosistem çeşitliliği açısından ciddi bir avantaj oluşturmaktadır.

Ethereum’un Dezavantajları

Ethereum Nedir? Yüksek İşlem Ücreti ve Ölçeklenebilirlik Problemleri Ethereum blok zincirinin temel dezavantajları arasında yer almaktadır.

Bazı durumlarda ağ üzerindeki işlem ücretlerinin oldukça yüksek olması da diğer bir dezavantajıdır. Fakat bu durum Ethereum blok zinciri üzerindeki merkeziyetsiz yapıdan kaynaklı arz-talep dengesine göre şekillenir.

Bir diğer dezavantaj ise ölçeklenebilirliktir. Ethereum blok zinciri hali hazırda işlem kapasitesi diğer blok zincirlere kıyasla daha düşüktür. Üzerindeki kullanıcı yoğunluğu ve hızını düşündüğümüzde Ethereum geri planda kalabilmektedir. Ancak diğer güvenlik, merkeziyetsizlik ve ölçeklenebilirlik kavramlarından en az birinden vazgeçmektedirler. Ethereum ise bu üç kavramın hiçbirinden vazgeçmemeyi amaç edinmiştir.

Ethereum’un Geleceği Nasıl?

Ethereum Nedir? Ethereum oldukça parlak bir geleceğe sahiptir. DeFi, NFT, Metaverse gibi birçok alanda lider projelere ev sahipliği yapmaktadır.

Ethereum 2.0 geçişi ile daha hızlı, ucuz ve merkeziyetsiz yapıya kavuşması planlanmaktadır. Ethereum, katman (Layer-2) ve üçüncü katman (Layer-3) projeleri ile birbiri içerisine geçmiş çoklu bir blok zincir olmayı hedeflemektedir.

Ethereum Tabanlı Altcoinler Nelerdir

Ethereum tabanlı bazı popüler altcoinler : Uniswap (UNI), Compound (COMP), Apecoin (APE), Aave (Aave), Axie Infinity (AXS), Ethereum Name Service (ENS), Curve (CRV), Chainlink (LINK), Sandbox (SAND), Decentraland (MANA)’dır.

Ethereum Güvenli mi?

Ethereum dağıtık teknolojisi ve bağımsız doğrulayıcı sayısı ile son derece güvenli bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda kötü niyetli doğrulayıcılar için geliştirilen slahing mekanizması sayesinde blok zincirin güvenliğini daha da artırmaktadır.

ETH Coin Nedir?

Ethereum Nedir? Ethereum blok zincirin yerel kripto para birimidir. Blok zincir üzerinde tam düğüm oluşturmak ve işlem ücretlerini karşılamak için kullanılmaktadır. Aynı zamanda ETH coin bir çok DeFi uygulamasında teminat olarak da kabul edilir.

Ethereum Yorum

Ethereum Nedir? Ethereum, 2014 yılında geliştirilmeye başlamıştır. Daha sonra başta akıllı kontratlar olmak üzere birçok yeniliğe öncülük etmiştir. Hızlı ve ucuz bir şekilde transfer yapmak Bitcoine nazaran Ethereum ile daha da gelişmiştir. Ethereum bunların yanı DeFi, NFT ve Metaverse gibi birçok alanın doğmasına ev sahipliği yapmıştır. Ethereum barındırdığı teknoloji ve yüksek kullanım alanı ile oldukça olumlu bir yol haritası çizmektedir.

Yıllara Göre Ethereum Fiyatı

Ethereum Nedir? Ethereum fiyatı piyasadaki talep dengesi ve diğer bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Özellikle 2015 yılından günümüze kadar olan süreçte yıllara göre Ethereum fiyatları hızlı bir şekilde yükselmiştir. Yıllara göre artış gösteren Ethereum fiyatları aşağıdaki gibidir;

Yıllara Göre Ethereum Fiyatı ETH/USD ETH/TRY
2015 Ethereum Fiyatı 0,31 0,72
2016 Ethereum Fiyatı 8,16 28,72
2017 Ethereum Fiyatı 741 2808
2018  Ethereum Fiyatı 130 687
2019  Ethereum Fiyatı 128 760
2020 Ethereum Fiyatı 737 5.475
2021 Ethereum Fiyatı 3675 48.400

Ethereum Fiyatı Nasıl Belli Olur?

Ethereum Nedir? Ethereum fiyatı arz ve talep ilişkisine göre belirlenmektedir. Ethereum özelinde bakıldığında, piyasalardaki talebin fiyatı etkilediğini söyleyebiliriz. Piyasalardaki genel talebi etkileyen unsurlar nelerdir? Merkez bankası faiz kararları, Jeopolitik gerginlikler, Global ekonomik krizler, Piyasalardaki risk iştahı vb.

Ethereum (ETH) Nasıl Alınır?

Ethereum Nedir? Ethereum (ETH) token, Global ve Türkiye’nin güvenilir kripto para borsaların başında gelen DyorEX Kripto Para Borsası üzerinden alınıp satılabilmektedir. Sizler de DyorEX’de hesap açarak ETH/USDT veya ETH/TRY paritesinde işlem yapabilir ve ETH satın alabilirsiniz.

Ethereum (ETH) Sıkça Sorulan Sorular

 

  1. Ethereum (ETH) nedir?

Ethereum (ETH), en iddialı blockchain projelerinden biri olup, blok zincir üzerinde akıllı uygulama çalıştırmaya olanak sağlayan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zincir projesidir.

  1. Ethereum (ETH) ne işe yarar?

Amaç, paranın ötesinde ürün ve hizmetleri merkezden uzaklaştırmak için kripto para birimi kullanmaktır.

  1. Ethereum (ETH) kurucuları kimdir?

Ethereum Nedir? Ethereum 2014 tarihinde Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiştir. Daha sonraki süreçte Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson ve Gawin Wood gibi birçok ismin iş birliği ile geliştirilmiştir.

  1. Ethereum (ETH) toplam arzı ne kadar?

ETH, Bitcoin gibi sınırlı sayıda coine sahip değildir. Yani Bitcoin’den farklı olarak, Ethereum’un toplam miktarı üzerinde bir sınırı yoktur.

  1. Ethereum (ETH)  nasıl alınır?

Ethereum (ETH) token, Global ve Türkiye’nin güvenilir kripto para borsaların başında gelen DyorEX Kripto Para Borsası üzerinden alınıp satılabilmektedir. Sizler de DyorEX’de hesap açarak ETH/USDT veya ETH/TRY paritesinde işlem yapabilir ve ETH satın alabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!