NFT'ler Nedir?
NFT'ler Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Benzersiz Varlıklar: NFT’ler Nedir?

 

Non-Fungible Tokens olarak da bilinen NFT, blockchain teknolojisinde bir token olarak adlandırılır ve benzersiz bir varlığı temsil eder. Türkçe karşılığı değişmezdir ve NFT’nin en önemli özelliği hiç şüphesiz değişmezliğidir. NFT’lerin popülaritesi pandemi sırasında arttı ve Ethereum blok zincirinin altyapısı üzerine inşa edildi ve dijital dünyada kreasyonlar olarak görülebilir. NFT işlemleri blockchain teknolojisi ile gerçekleştirilir ve her işlem kayıt altına alınır. Blok zincirinin en önemli avantajı değişmezlik olması nedeniyle bu dijital varlıklar silinemez, değiştirilemez veya kopyalanamaz. İnternet üzerinde farklı platformlar üzerinden işlemlerin yapıldığı ve çoğu kullanıcının tahsilat yaptığı bu piyasada, her bir NFT’nin değeri benzersizdir ve piyasa arz ve talebine göre değişebilmektedir.

NFT’yi, bir varlığın veya resmin sahipliğini benzersiz şekilde tanımlayan şifrelenmiş bir belirteç olarak tanımlayabiliriz. NFT’ler, görüntüler gibi dijital varlıkları temsil edebilir. Evler, arabalar veya şarkılar gibi gerçek dünya varlıkları da belirtilebilir. Bu nedenle, varlıkların sahipliğini benzersiz bir şekilde tanımlayabildikleri için NFT’ler gelecekte daha yararlı olabilir. Elbette, sahipliğinizi kanıtlamak için neden benzersiz bir jetona (NFT) ihtiyacınız olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. ERC-20 belirteçleri bölünüp değiştirilebildiğinden, bunu ERC-20 standardı kullanılarak oluşturulan normal belirteçlerle yapmak mantıklı değildir. Bu nedenle, NFT’ler için ERC-20 değil, ERC-721 standardı kullanılır. Aynı zamanda PAX Gold hakkında detaylı inceleme için linke tıklayabilirsiniz.

NFT’ler Nedir? ERC-721 standardı sayesinde benzersiz belirteçler veya NFT’ler değiştirilebilirlik sorununu çözebilir. Normal ERC-20 jetonları, diğer herhangi bir ERC-20 jetonuyla değiştirilebilir. Ancak ERC-721 standardında bu şekilde çalışmaz, ERC-721 tokenları varlıklar ile entegre olduğu için diğer tokenler ile takas edilemez. Bitcoin, Ethereum vb. kripto para birimlerinde hangi para birimine veya tokena sahip olduğunuzun bir önemi yoktur çünkü bu varlıkların hepsi aynı özelliklere sahiptir ve eşler arası değişimden dolayı herhangi bir değer kaybı yaşanmaz, bu nedenle kullanıcılar işlem yapabilir. özgürce. Öte yandan, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin mülkiyeti, kolayca değiştirilebildiği için kanıtlanamaz.

 

NFT’lerin Özellikleri

NFT’ler Nedir? NFT’lerin değişmezliği kavramının önemini zaten tartışmıştık. Şimdi NFT’lerin özelliklerine daha yakından bakalım: benzersizlik, nadirlik, bölünmezlik.

 

Benzersizlik

NFT’ler Nedir? NFT benzersizliği kavramının öneminden daha önce makalemizde bahsetmiştik. Ancak NFT’lerin en ayırt edici özelliklerinden biri olan benzersizlik temasını genişletmemiz gerekiyor. Benzersizlik kavramı, NFT’leri diğer tokenlardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Benzersizlik kavramı, NFT belirteçlerinin nasıl benzersiz bir şekilde oluşturulduğunu açıklamak için kullanılır. Örneğin, Decentraland aracılığıyla popüler NFT projelerinden sanal arazi satın alabilirsiniz. Burada Decentraland, sanal koordinatlardan arazi özelliklerine ve bölgedeki binalara kadar her bir parseli benzersiz bir şekilde tanımlamak için NFT’ler aracılığıyla pek çok benzersiz meta veri depolar.

 

Nadirlilk

NFT’ler Nedir? Yüksek frekans değil Nadirlik veya kıtlık diyebileceğimiz şey, NFT’lerin popülaritesindeki en önemli faktörlerden biridir. Geleneksel ERC-20 belirteçlerinin arzı, geliştiriciler tarafından serbestçe oluşturulabilir. Diyelim ki 1.000.000 jeton arzı oluşturmak istiyoruz. Bunu kolayca yapabiliriz. Peki bunlar yeterli olmazsa daha fazla token üretilebilir mi? Akıllı sözleşmeler aracılığıyla toplam arzı artırarak tokenlerinizin toplam sayısını artırabilirsiniz.

(Farklı kripto para birimlerinde kullanılan algoritmalar bu olasılığa farklı kurallar getirebilir veya token yükseltmeyi tamamen yasaklayabilir.) NFT’ler ise bunu yapamaz. NFT’lerin nadir olması nedeniyle varlık, blok zincirinde yalnızca bir kez tanımlanabilir. Bu, NFT’nin koleksiyoncular için gıpta ile bakılan bir varlık olmasını sağlar.

Hiç kimse aynı varlığı ikinci kez kaydedemez, dolayısıyla NFT değerli bir varlık olarak kabul edilir. Başka bir deyişle, birisi NFT’lere para harcamaya istekli olduğu sürece, bu NFT’ler değerlidir. Decentraland örneğine geri dönersek, bu oyunda insanlar NFT jetonlarını kullanarak arazinin sahipliğini kanıtlayabilir ve arazilerini istedikleri gibi satabilir veya takas edebilirler.

 

Bölünmezlik

NFT’ler Nedir? Son olarak, NFT’leri bölemezsiniz. Örneğin, bütün bir bitcoin’e sahip olabilirsiniz ve o kadar paranız yoksa daha küçük parçalara ayırarak bitcoin satın alabilirsiniz. Örneğin 0,5 BTC, 0,1 BTC, 0,01 BTC, 0,001 BTC hatta Bitcoin’in milyarda biri, 1 Satoshi satın alabilirsiniz. Ancak NFT bunun için uygun değil.

 

NFT’ler Ne Yapar?

NFT’ler Nedir? Blockchain teknolojisinde mümkün olan bu benzersiz, takas edilebilir varlıklardır. Dijital defter olarak da bilinen varlıkları kaydetmek ve depolamak için dağıtılmış bir veritabanıdır. NFT sahipleri veya koleksiyonerleri bu varlıkları satabilir ve platformda güvenle satın alabilir. Kısaca NFT’nin özelliklerine bakacak olursak;

  • NFT ile ilgili tüm bilgiler, blockchain altyapısında güvenli bir şekilde saklanır.
  • NFT üreticileri süresiz olarak üretebilir, ancak değerlerini artırmak için arzın sınırlandırılması gerekir.
  • NFT parçalanamaz.
  • Blok zinciri aracılığıyla içerik oluşturucular, NFT oluşturma sürecinin tamamını üçüncü taraf doğrulaması olmadan görüntüleyebilir.
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!