Bitcoin ve Madenciliği Nedir? [Detaylı İnceleme]

Bitcoin Nedir
Bitcoin Nedir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?  2008 Mortgage krizi sonrası Satoshi Nakamato adlı kişi Bitcoin’e dair teknik yazı (Whitepaper) yayınladı. Ardından merkeziyetsiz ve şeffaf bir yapıya sahip olan Bitcoin kripto para birimi olarak ortaya çıktı. Bitcoin blok zincirinin ilk transfer işlemi Ocak 2009 tarihinde yapıldı ve çok kısa süre içerisinde “1. nesil blockchain” olarak adlandırıldı.

Bitcoin, yapısı dağıtık, merkeziyetsiz ve şeffaftır. Kısa sürede bu yükselişi yakalamasında bu yapısının katkısı büyüktür.

Bitcoin, öncü rol üstlenerek sektörün ve teknolojinin gelişmesine olanak sağlamıştır. Bitcoin blok zincir yapısı şeffaf ve arzı sınırlıdır. Bitcoin, enflasyonu düşük ve potansiyeli yüksek bir yatırım olarak görülmektedir.

Bitcoin, hem hız ve hem de ölçeklenebilirlik olarak yeterli kapasiteyi sağlayamamıştır. Bundan  dolayı birçok farklı kripto para biriminin de doğumuna sebep olmuştur. Bitcoinden sonra ortaya çıkan bu kripto para birimlerine ise “alternative coin” “altcoin” adı verilmektedir.

Alternatif kripto para birimleri yaratılırken çeşitli noktalarda farklı özelliklere sahip olarak ortaya çıkmıştır. Bu temel farklar; maksimum arz miktarı, kullanılan algoritmalar ve blok zincir türleri örnek olarak verilebilir.

Bitcoin’in Avantajları Nelerdir?

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?  Bitcoin’in avantajları oldukça fazladır. Bunlar arasında; Enflasyon oranının düşük olması, güvenilir bir ödeme sistemi olması, gizliliğin ön planda olması gibi başlıca unsurlar yer almaktadır. Diğer avantajlar şu şekilde listelenebilir;

  • Merkeziyetsiz yapısı
  • Dışarıdan müdahalenin maliyetli olması
  • Hızlı ve ucuz transfer edilebilmesi

Bitcoin’in Dezavantajları Nelerdir?

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?  Avantajlarını yukarıda saydığımız Bitcoin’in dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Fiyat oynaklığının yüksektir ve risk oranı yüksektir
  • Bitcoin işlem hızı ve kapasitesi düşük kalmaktadır
  • Blok zincirin çalışması için gereken yüksek enerji kullanımı

Bitcoin Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Bitcoin ve Madenciliği Nedir? Bitcoin fiyatı diğer kripto para birimleri gibi arz ve talep ilişkisine göre belirlenmektedir. Piyasadaki arz miktarı belirli olduğundan, fiyat dengesi piyasadaki risk iştahına ve talebe göre belirlenmektedir. Piyasalardaki genel talebi belirleyen unsurlar; Merkez bankası faiz kararlar, Jeopolitik gerginlikler, Global ekonomik krizler, Piyasalardaki risk iştahı vb’dir.

Arz-talep dengesi, alıcı ve satıcının belli bir üründe karşılıklı olarak fiyat konusunda karar kılmasıdır. İşte Bitcoin’in fiyatını belirleyen unsur burada başlar; yatırımcılar Bitcoin almaya başladıkları zaman değeri artmaya başlar, satmaya başladıklarında ise değeri düşer. Yani, Bitcoin’e olan talep arttığında (risk iştahı) fiyatlar artarken talep azaldığında fiyat da düşüş trendine girmektedir.

Yıllara Göre Bitcoin Fiyatı

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?  Bitcoin fiyatı piyasadaki talep ve diğer etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Şunu kesin ve rahat bir şekilde söyleyebiliriz ki, Bitcoin’in çıkış tarihi olan 2009 yılından günümüze kadar geçen süreçte yıllara göre Bitcoin fiyatları hızlı bir şekilde yükselmiştir. 2009 yılında piyasaya çıktığında Bitcoin fiyatı değersiz gibi görünse de zaman içerisinde popülerliğinin artması ile fiyatında inanılmaz artış görülmüştür.

Yıllara göre Bitcoin fiyatlarına bakıldığında bazı dönemlerde düşüş yaşanmasına rağmen genel olarak bir yükseliş eğilimi içerisinde olduğunu gözlemleyebiliriz. 2017 tarihinde yaşanan zirve sonrası durgunlaşan piyasa, 2020 tarihinde pandemi ile yeniden zirve seviyelere tırmanmıştır.

Bitcoin Yorum

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?  Bitcoin, teknoloji ve yenilikler sayesinde birçok kullanıcı ve yatırımcının kripto paralara ilgi duymasının önünü açmıştır. Bitcoin kripto para piyasasında işlem hacmi ve tanınırlık yönünden en büyük kripto paraların başında gelmektedir.

Bitcoin yorumlarına bakıldığında, Bitcoin’in yüksek popülarite ve yüksek tanınırlık ile kripto para dünyasına giren birçok yatırımcının ilk durağı olduğu görülür.

Bitcoin Madenciliği – Bitcoin Mining Nedir?

Bitcoin ve Madenciliği Nedir? Bitcoin Madenciliği, Bitcoin Mining, Bitcoin blok zincirinin güvenliğinin ve sürekliliğinin sağlanması için gereken bir sistemdir. Bitcoin blok zinciri Proof of Work yani iş ispatı protokolüne göre çalışmaktadır. Bitcoin blok zincirine eklenen her bir blok karşılığında madencilere Bitcoin ödül olarak verilmektedir.

Bitcoin Madenciliği kısaca kriptografi şifreleri çözerek sisteme yeni blokların eklenmesidir. Şifrelerin çözülmesi, bilgisayarın işlemci kapasitesi ile orantılıdır.

Madenci sayısının artması sonucu hem zincirin güvenliği hem de ağın zorluğu artmaktadır. Bu sebepten dolayı blok zincir daha güvenli bir yapıya ulaşmaktadır. Blok zincir üzerine katılan madenci sayısı ile ağın güvenliği doğru orantılıdır. Yani, ne kadar çok madenci katılırsa ağ o kadar merkeziyetsiz ve güvenli hale gelmektedir.

Bitcoin HODL Nedir?

“I’m hodling”olarak Hold kelimesinin yanlış kullanılması Bitcoin HODL kavramının ortaya çıkarmıştır. Bitcoin Hodl kısaca, yatırımcıların ellerinde bulunan Bitcoin’leri satmadan ellerinde tutmasına verilen isimdir.

Ödeme Yöntemi Olarak Bitcoin

Bitcoin ile ödeme yapmanın ve kabul etmenin en kolay yolu kişiden kişiye- adresten adrese transfer yapmaktır. Bu yöntem ile blok zincir cüzdanlarının akıllı telefonlara indirilebilir. Bunun yanı sıra ortaya çıktığı günden bu zamana kadar devasa bir büyüme gösteren Bitcoin bazı ülkelerde hem ödeme yöntemi hem de yasal para birimi olarak kullanılabilmektedir.

Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 30 Nisan 2021 tarihli son yönetmeliğine göre kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına rağmen kripto varlıkların alım satımında yasal bir kısıtlama mevcut değildir.

Bitcoin Güvenilir midir?

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?  Bitcoin blok zinciri ağ üzerinde gerçekleşen her bir işlemi bazı prosedürlere tabi olarak gerçekleştirmektedir. Her bir işlem o işlemi gerçekleştiren cüzdan sahibi tarafından şifrelenerek iletilir ardından bu işlemler her 10 dakika da bir madenciler tarafından toplanıp blok zincire kayıt edilir. Bu sayede şifrelenen işlemler kayıt altına alınır.

Bitcoin özgürlükçü ve sorumluluk gerektiren bir yapıya sahiptir ve blok zincirinin merkeziyetsiz bir yapıda olmasından dolayı bir cüzdanın özel anahtarını kaybederseniz o cüzdana olan bütün erişimi kaybedebilirsiniz.

Bitcoin blok zinciri oldukça önemli bir güvenlik sorunu olan çift harcama sorununu da çözmektedir.

Bitcoin Dışındaki Kripto Paralar: Altcoin Nedir?

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?  Altcoin diğer bir adıyla alternatif coinler, Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto varlıklardır. Bitcoin blok zincirinin yetersiz ve yavaş oluşundan dolayı birçok farklı kripto para ve blok zincir projesi ortaya çıkmıştır. Altcoinler daha gelişmiş bir yapıya ya da belirli bir alanda çözüm önerisine sahiptirler. Diğer kripto para borsalarına dair detaylı açıklamaya link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Altcoin’ler Neden Ortaya Çıktı?

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?  Altcoinler, Blok zincir kullanımında transfer hızında oldukça yavaş kalan Bitcoin’e karşı olarak ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak yeni çıkan bu kripto paralar, daha hızlı ve ucuz işlem transferi imkanı sağlamıştır.

Popüler Altcoinler Nelerdir?

Kripto para dünyasının hızla gelişmesi ile birçok altcoin ortaya çıkmıştır. Piyasada ilk çıkan altcoinlerden bazıları şu şekildedir:

  • Ethereum: Geliştiriciler ve uygulamalar için akıllı sözleşmeler oluşturma imkanı verir. Ethereum, Bitcoin’den sonra en fazla pazar hacmine sahip olan kripto para birimidir.
  • Litecoin: Bu altcoinin transfer işlemi Bitcoin’e göre daha hızlı gerçekleştirilir.
  • Ripple: Ripple ödeme ağı ve kripto para çeşididir. Ethereum’da her bir alım satım işlemi 2 dakikadan fazla sürerken, Ripple da bu işlemler 4 saniye sürmektedir. Bitcoin’de ise durum bambaşkadır. İşlemler bir saatten fazla, geleneksel işlemlerde ise günler sürmektedir.

Yukarıda ismi geçen kripto para birimlerinin yanı sıra Dogecoin, Solana, Avax, Mana, Enjin gibi varlıklar da oldukça popülerdir.

Bitcoin Forumları

Bitcoin ve Madenciliği Nedir?  Bitcoin ve diğer kripto paralar hakkında kullanıcıların görüşlerini belirttikleri, tartışmalara katıldıkları ve bilgi verici içeriklere ulaştıkları forumların genel adıdır. En çok kullanılan Bitcoin forumları şunlardır:

  • Bitcoin Talk
  • Reddit
  • Tradingview
  • Investing

Bitcoin (BTC) Nasıl Alınır?

Bitcoin ve Madenciliği Nedir? Bitcoin (BTC) token, Global ve Türkiye’nin güvenilir kripto para borsaların başında gelen DyorEX Kripto Para Borsası üzerinden alınıp satılabilmektedir. Sizler de DyorEX’de hesap açarak BTC/USDT veya BTC/TRY paritesinde işlem yapabilir ve BTC satın alabilirsiniz.

Bitcoin (BTC) Sıkça Sorulan Sorular

  1. Bitcoin (BTC) nedir?

Bitcoin, yapısı dağıtık, merkeziyetsiz ve şeffaf bir kripto para birimidir.

  1. Bitcoin (BTC) ne işe yarar?

Bitcoin, yapısı dağıtık, merkeziyetsiz ve şeffaftır. Kısa sürede bu yükselişi yakalamasında bu yapısının katkısı büyüktür.

  1. Bitcoin (BTC) kurucuları kimdir?

Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in yaratıcısı olarak bilinen kişi veya grupların kullandığı isimdir.

  1. Bitcoin (BTC) toplam arzı ne kadar?

22 Temmuz 2013 tarihi itibarı ile Bitcoinlerin toplam değeri 1,2 milyar dolar seviyesindeyken 26.07.2020 tarihi itibarı ile bu değer 182.967.290 dolar olmuştur. Güncel üretilmiş toplam Bitcoin miktarı 19.031.243 seviyesine ulaşmıştır.

  1. Bitcoin (BTC) nasıl alınır?

Bitcoin (BTC) token, Global ve Türkiye’nin güvenilir kripto para borsaların başında gelen DyorEX Kripto Para Borsası üzerinden alınıp satılabilmektedir. Sizler de DyorEX’de hesap açarak BTC/USDT veya BTC/TRY paritesinde işlem yapabilir ve BTC satın alabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!