İçindekiler
Bu kılavuzda Ethereum Nedir ? Ethereum Ne Anlama Geliyor ? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Ethereum Nedir ?
Genellikle Bitcoin ile ilişkilendirilse de, blockchain teknolojisinin dijital para biriminin ötesinde birçok uygulaması da vardır. Aslında Bitcoin, günümüzde blockchain teknolojisini kullanan yüzlerce uygulamadan sadece biridir. Yakın zamana kadar, blok zinciri uygulamaları kodlama, kriptografi, matematik ve önemli kaynaklar dahil olmak üzere hala karmaşık bir geçmişe sahipti. Ancak zamanla bu durum değişti. Elektronik oylamadan dijital olarak kayıtlı gayrimenkul varlıklarına ve işlemlerine kadar benzeri görülmemiş uygulamalar şu anda aktif olarak geliştirilmekte ve Blockchain ile kullanılmaktadır. Ethereum, geliştiricilere merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için araçlar sağlayarak bunu mümkün kılar.
Yeni Başlayanlar için Ethereum Nedir?
Ethereum, en basit haliyle, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan, blockchain teknolojisine dayalı açık kaynaklı bir platformdur. Bitcoin gibi Ethereum da halka açık bir ağdır. İkisi arasında bazı önemli teknik farklılıklar olsa da dikkat edilmesi gereken en önemli fark, Bitcoin ve Ethereum’un amaç ve işlev açısından önemli farklılıklara sahip olmasıdır.
Bitcoin, merkezi bir kurum veya banka olmadan yenilikçi bir ödeme ağı ve eşler arası teknoloji kullanabilen elektronik para sistemi için özel bir blockchain teknolojisi uygulaması sağlar. Bitcoin’de, dijital para biriminin (Bitcoin) sahipliğini izlemek için blockchain teknolojisi kullanılırken, Ethereum, merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesine ve çalışmasına odaklanmak için blockchain teknolojisini kullanır.
Ethereum blok zincirinde madenciler ağ için besleme sağlıyor ve karşılığında Ethereum alıyor. Yararlı kripto para birimlerine ek olarak, uygulama geliştiricileri, ağdaki işlem ücretlerini ve hizmetleri ödemek için Ethereum’u da kullanır. Madencilere ödeme yapmak için kullanılan, GAS adı verilen ikinci bir blok türü de var. Madencileri blok zincirine girmeye ikna etmek için her akıllı sözleşme uygulamasının belirli bir miktarda GAS göndermesi gerekir.
Peki Gas Nedir?
GAS, bir işlemi başarıyla gerçekleştirmek veya Ethereum blockchain platformunda bir sözleşme yürütmek için gereken maliyet veya sabit değer anlamına gelir. Merkezi olmayan uygulamaların (Gwei değerine göre hesaplanan bilinen kripto para birimi akıllı sözleşmeleri gibi) kendi başlarına güvenle çalışabilmesi için Ethereum Sanal Makinesi’nin (EVM) kaynaklarını tedarik etmek için kullanılır. GAS’ın kesin fiyatı ağın madencileri tarafından oluşturulur ve bu madenciler GAS fiyat eşiğini karşılamazlarsa işlemi gerçekleştirmeyi kabul etmeyebilir.
Gas ve Gas Limitleri
Alice’in bir kontrata ödeme yaptığını varsayalım. Önce ne kadar gas harcaması yapmak istediğini hesaplar (örneğin ETH Gas Station’ı kullanarak.) İşlemin en kısa sürede eklenmesi yönünde madencileri teşvik etmek için daha yüksek bir fiyat belirleyebilir. Alice’in aynı zamanda kendisini korumak için bir gas limitide belirlemesi gerekir. Kontratla ilgili bir şeyler ters gidebilir ve planladığından daha fazla gas harcaması yapması gerekebilir. Gas limiti sayesinde, x miktarda gas harcandıktan sonra işlemin duracağı garantilenmiş olur. Kontrat başarısız olur fakat Alice en başta kabul ettiğinden daha yüksek bir ödeme yapmak zorunda kalmaz.
Bu en başta anlaması zor bir kavram gibi gelebilir. Fakat merak etmeyin, ödemek istediğiniz gas fiyatını (ve gas limitini) manuel olarak belirleyebilirsiniz fakat çoğu cüzdan bunu sizin yerinize halleder. Kısacası gas fiyatı madencilerin işleminizle ne kadar sürede ilgileneceğini belirler ve gas limiti de ödeyeceğiniz maksimum tutarı sınırlar.
Ethereum Sanal Makinesi
Ethereum oluşturulmadan önce, birçok işlemi gerçekleştirmek için çok sınırlı blok zinciri uygulamaları tasarlandı. Örneğin, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, yalnızca eşler arası ödemeler için kullanılan dijital para birimleri olarak geliştirildi. Geliştirici bir sorunla karşı karşıyadır. Bu sorunları önlemek için, geliştiricilerin Bitcoin ve diğer çok karmaşık kripto para birimi platformlarında sağlanan işlevleri geliştirmesi / genişletmesi veya yeni bir blok zinciri uygulaması ve yepyeni bir platform oluşturması gerekir. Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin, bu sorunun varlığını düşünerek yeni bir yöntem geliştirdi.
Makalemizde Kripto Paralar ile ilgili bilgi almak için Kripto Para Nedir ? yazımızı inceleyebilirsiniz.
[…] Ethereum ağında depolanan ve işlemleri otomatikleştirmek için kullanılabilen, kendi kendini yürüten sözleşmeler olan akıllı sözleşmelerin oluşturulmasına izin veren bir blok zinciri protokolünü kullanır. […]