Chainlink (LINK) Nedir? Chainlik Nasıl Çalışır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Chainlink (LINK) Nedir? Ne İşe Yarar? Neler Vadediyor?

Ödeme servisleri ve blokzincir ağı altyapıları arasında “köprü” kurmayı amaçlayan Chainlink, blokzincirle geleneksel sistemler arasında bir eşleşme yaratmak istiyor. Chainlink eski finans verilerini ve uygulamalarını blokzincir teknolojisine adapte ediyor.

Chainlink, akıllı kontratların dış veri kaynaklarına bağlanmasına imkan tanıyan, blockchain temelli merkeziyetsiz bir oracle ağıdır. Buna API’lar, iç sistemler ve diğer türde dış veri kaynakları dahil olabilir. LINK ise ağ üzerindeki bu oracle hizmetine ödeme yapmak için kullanılan bir ERC-20 tokenıdır.

Chainlink’i merkeziyetsiz kılan nedir? Bunun için öncelikle merkezi bir oracle’ın ne olduğunu anlamamız gerekir. Tahmin edebileceğiniz gibi merkezi oracle, akıllı kontrata dış veri sunan tek bir kaynaktır. Tek kaynak olması birçok sorun yaratabilir. Bir oracle yanlış veriler sunarsa ne olur? Bu oracle’a dayanan tüm sistemler çöker. Buna genellikle “oracle sorunu” denir – ve Chainlink’in çözmeye çalıştığı sorun da budur.

Blockchain Nedir? konulu yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Chainlink Nasıl Çalışır?

Chainlink, akıllı kontratlara sunulan veriyi mümkün olduğunca güvenilir ve doğru hale getirmek için bir node (düğüm) ağı kullanır. Bir akıllı kontratın gerçek dünyadan verilere ihtiyacı olduğunu ve bunun için bir talep gönderdiğini varsayalım. Chainlink protokolü bu etkinliği kaydeder ve talebe yönelik “fiyat tekliflerini” almak için Chainlink node’larına yönlendirir. Bu süreci güçlü kılan ise Chainlink’in birden fazla kaynaktan gelen veriyi doğrulayabilmesidir. Chainlink, dahili bir itibar sistemi sayesinde hangi kaynakların güvenilir olduğunu oldukça yüksek bir doğruluk payıyla belirleyebilir. Bu da sonuçların doğruluğunu büyük oranda artırır ve akıllı kontratları her türden saldırıya karşı korur.

Peki, bunun LINK’le bağlantısı nedir? Veri talebinde bulunan akıllı kontratlar, Chainlink node operatörlerine hizmetleri karşılığında LINK ile ödeme yapar. Fiyat, node operatörleri tarafından bu verinin piyasa koşullarına göre belirlenir.

Hangi Altyapıları Destekliyor?

LINK, Ethereum altyapısıyla geliştirilmiş olan ERC-20 tokenıdır. Kendi sürümünü destekleyen donanım cüzdanında saklanması mümkündür.

Chainlink’in Nasıl Bir Hizmet Sunuyor?

LINK, farklı ödeme sistemleri ve bankalar ile blokzincir arasında köprü oluşturma amacıyla hayata geçirildi. Bir kişi ya da kuruluş, blokzincirde yer almayan bir veriyi zincire aktarmak için akıllı kontratlara ihtiyaç duyar. Kontratta bulunan veri ağına iletilir ve ağ üzerinden bu bağlantıyı oluşturacak düğüm seçilir. Bu düğümler arasından en uygun teklifi veren görevi devralır. Böylece zincir dışında bulunan veri blokzincire aktarılır.

Avantajları

  • Chainlink projesi Bitcoin, Ethereum arasında uyumluluk sağlar ve ayrıca bankaların ve ödeme hizmetlerinin sisteme dahil edilmesini sağlar.
  • Chainlink’in hedeflerinden biri, akıllı sözleşmeleri merkezden uzaklaştırmaktır. Bu, bilginin güvenliğini ve doğruluğunu büyük ölçüde artıracak bir adımdır.
  • Chainlink geliştiricilerinin omurgasını oluşturan SmartContract şirketi, 2014 yılından bu yana sözleşme otomasyonu ile uğraşmaktadır.
  • En büyük şirketlerle – Google Cloud, Oracle ve SWIFT – işbirliği güven vermektedir
  • LINK token’ları, Chainlink projesinin teknolojik yetenekleri ve hedefleri göz önüne alındığında kullanıcılar tarafından önemli bir yatırım aracı olarak görülmektedir.

LINK’le İlgili Detaylı Bilgiler

LINK tarihindeki en düşük değeri 23 Eylül 2017’de (0.1263$) en yüksek değeri ise 10 Mayıs 2021’de (52.88$) gördü. Piyasadaki toplam arzı 1.000.000.000 LINK olan kripto paranın dolaşımdaki arzı ise 467.009.550 LINK’tir.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!