DeFi nedir? [Defi Hakkında Bilinmesi Gerekenler]

DeFi nedir?
DeFi nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DeFi nedir?

DeFi nedir? DeFi nasıl bir yapıdır? Hangi Amaçla Ortaya Çıkmıştır? DeFi’nin avantajları nelerdir? Dezavantajları nelerdir? Bu yazımızda DeFi’ye dair bu ve bunun gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.

DeFi, merkezi olmayan finans anlamına gelmektedir. Merkezileşmiş blok zincirlerin aksine merkezi olmayan alternatif bir finansal alt yapıyı ifade etmektedir. DeFi aracılığıyla yapılacak işlemlerden bazıları şu şekildedir; Kredi kullanma, borç verme, sigorta satın alma, DeFi ile faiz kazanma. DeFi, Ethereum ve Bitcoin gibi herkeze açık olan blok zincirlerde finansal işlemleri yaparken kullanılmaktadır. Kripto para borsasında DeFi işlemleri çok hızlı olması, evrak işlemleri gerektirmemesi ve herhangi bir üçüncü kişiler ile bağlantıya ihtiyaç duymaması sebebiyle çok fazla tercih edilmektedir. DeFi, eşler arasında herhangi bir yönlendirme merkez olmadan doğrudan iki kişi arasında yapılan işlem anlamına gelmektedir. Kullanıcılarına güven vermek amacıyla Bitcoin DeFi yapısı matematik formülleri ile koruma altına alınmıştır.

DeFi Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?

DeFi Nedir? Ortaya Çıkış Amacı Nedir? DeFi, kripto paraların ortaya çıkmasıyla birlikte güvenilir, daha bağımsız, hızlı işlemler yapabilmek adına oluşturulan bir finans sistemidir. Kripto para piyasasına bir farklılık alternatif finans sistemi oluşturma amacıyla hareket edilmiştir.

Bankacılık işlemlerinin tamamına rahat bir şekilde erişemeyen milyonlarca insanın işlemini kolaylaştırmak için daha erişebilir bir sistem ortaya atılmıştır. Var olan sistemin erişemediği insanlara ve insanların erişemediği sisteme DeFi sayesinde erişebilirlik kazandırılmıştır.

Çünkü DeFi, daha açık birlikte çalışabilir ve şeffaf bir şekilde yenileyen protokoller oluşturmak için akıllı sözleşmeler kullanılır.

DeFi Farkı Nedir?

DeFi Nedir? DeFi’nin diğer sistemlerden farkı nedir?

DeFi, herhangi bir otoriteye güvenmeyen kişilerin bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek için tercih ettiği merkeziyetsiz ve güvenilir bir sistemdir. Bankacılık işlemleri herhangi bir kişi tarafından değil bir algoritmik sistem tarafından yürütülmektedir. DeFi sisteminde milyonlarca cihaz ve belirli bir formül bulunmaktadır. Bu da sistemin güvenilirliğini bir kere daha gözler önüne sermektedir. Bu nedenle sisteme dışarıdan herhangi bir müdahale olması imkansızdır.

DeFi Sistemlerinin Avantajı Nelerdir?

DeFi Nedir? DeFi sisteminin kripto para kullanıcılarına ne gibi avantajları vardır? DeFi sisteminin ortaya çıkmasında ki temel olay; 2008 Dünya Krizi’dir. Bu kriz sonrası Devlet ve Özel Bankalara olan güven azalmıştı. Tüm finans işlemlerinin tek bir merkezden yapılması her an bankaların da zarar edebileceği düşüncesini ortaya çıkarmıştı. Tüm bu belirsizlikler kişilerin kimsenin müdahale edemeyeceği, tek bir merkezden yönetilmeyen, daha güvenli bir sistem ihtiyacını artırmıştır. Tüm bu ihtiyaca cevap olarak Bitcoin ortaya çıktı. Bitcoin sayesinde kişi hem parasını yönetebilecek hem de kullanabilecekti. Bitcoin ile birlikte ortaya çıkan bu güvenilir sistem DeFi idi. Bu sistemde merkezi bir otorite tarafından denetlenmeye ihtiyaç yoktu. DeFi sisteminin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

1-Açık Oluşu. Sitem herkese açık bir şekilde çalışır, sistem üzerinden işlem yapabilmek için cüzdan oluşturmak yeterli olacaktır.

2-Takma Ad Kullanımı. Sisteme giriş için kişisel bilgileriniz vermeden takma ad ile işlem yapabilme olanağınız vardır.

3-Esnek Oluşu. İşlem yapabilme esnekliğine sahiptir. Herhangi bir izin, onay, bekleme gerektirmeden hızlı bir şekilde ve doğrudan işlem yapabiliyorsunuz.

4-Hızlı Oluşu. Sistem üzerinden işlem yapabilmek herhangi bir bekleme süresine gerek kalmadan hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.

5-Şeffaf Oluşu.

DeFi nedir?
DeFi nedir?

DeFi Kullanım Alanları Nelerdir?

DeFi Nedir? sorusu beraberinde kullanım alanlarının nereler olduğunu da akıllara getirmektedir. Geleneksel sistemlere alternatif ve daha iyi bir sistem olarak ortaya çıkan DeFi sistemi, geleneksel sistemlerin önüne geçerek güvenliği, şeffaflığı, esnekliği, hızlı işlem yapabilme imkanını sağlamak için ortaya çıkmıştır. DeFi sisteminin kullanım alanlarını genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür;

*İşlem yapabilmenin hızlı, ucuz ve uluslararası her alanda olması

*DeFi sistemi üzerinde borçlanma mevcuttur. Bu sayede kullanıcılar borç ilişkisi kurabilmektedirler.

*Kullanıcılar sahip olduğu varlığı değerleştirebiliyorlar.

DeFi’nin Dezavantajları Nelerdir?

DeFi Nedir? Sistemin avantajlarının yanı sıra dezavantajları bulunmakta mıdır? Var ise bu dezavantajlar nelerdir? Sistemin dezavantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

*Dalgalı işlem oranları, aktif transfer yapabilmenin biraz pahalı olabileceği anlamına gelmektedir.

*Yeni ortaya çıkan bir sistem olması dalgalanmanın fazla olacağı ve sistemde boşluklar olduğunu göstermektedir.

*Yönetmeliklerin her bölgeye göre değişiklik göstermesi sebebiyle vergilendirme sistemi için kullanıcıların kendi kayıtlarını kendilerinin tutması gerekmektedir.

 

 

 

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!