Fork Nedir? [Fork Hakkında Detaylı İnceleme]

Fork Nedir?
Fork Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fork Nedir?

Bugün sizlerle yeni kripto para birimlerinin oluşum aşamalarından biri olan Fork kavramından bahseceğiz. Sizlerle birlikte Fork (Çatallanma) Nedir? Fork kaça ayrılır? Sorularına yanıt arayacağız.

Bitcoin ve Ethereum denilen kripto para birimleri, block zincir adı verilen merkeziyetsiz bir ağ üzerinde çalışmaktadır. Bu block zincirler veri bloklardan oluşur. Block zincir sistemi ağ üzerinde yapılan ilk işlemden son işleme kadar olan tüm aşamaları görmemizi sağlamaktadır. Açık kaynaklı olduklarından dolayı alt yapılarını oluşturan kodlarını korumak zorundadırlar. Bu koruma için de kendi yapılarından olan topluluklara ihtiyaç duyarlar. Bu topluluklardan biri herhangi bir değişiklik işlemi yaptığında fork gerçekleşir.

Fork Nedir? Fork, kelime anlamı Çatallanma’dır. Fork Nedir? sorusunun cevabı Bitcoin oluşum aşaması için bilinmesi gerekmektedir. Fork yapısını Blok zincir ağlarında bir kopma, ayrışma olarak da adlandırabiliriz. Tamamen bir ayrılıktan ve başkalaşımdan bahsedilemez zira aynı veri tabanında yeni bir blockchain ağının oluşturulmasıdır. Mevcut ağda kopyalanıp bölünme halidir. Fork (Çatallanma) işlemi birçok amaç için yapılmaktadır. Bu amaçlardan bazıları şu şekildedir; sistemde bulunan bir hatanın giderilmesi ya da geliştirilmesi, var olan block zincir ağının talepleri karşılayamaması, geliştiriciler arasında yaşanan fikir ayrılıkları, ayrılan blockchainin kendi para birimini çıkarması vb.

Bu durumda yani Çatallanma sonucunda iki ayrı blockchain ağı ve iki farklı kripto para birimi meydana gelmektedir. Oluşan bu ikilik sonucu hangi kripto para biriminin öne çıkacağını ise borsalar, kripto para kullanıcıları, madenciler ve sistemi etkileyen diğer unsurlar belirlemektedir.

Fork (Çatallanma), geliştiriciler bir kripto para birimini hakkında temel bir şeyin değişmesi gerektiğine karar verdiklerinde ortaya çıkar.

Fork (Çatallanma) işlemi ‘Hard Fork’ ve ‘Soft Fork’ olmak üzere iki ayrı şekilde yapılmaktadır. Peki nedir bu ikisi arasında ki fark gelin bir de ona bakalım.

Fork Nedir?
Fork Nedir?

Hard Fork Nedir?

Fork Nedir? Block zincir ağında meydana gelen ayrışma, kopmanın genel adıdır diyebiliriz. Hard kelimesinin Türkçe karşılığı zor, net, keskin demektir. Hard Fork ise blockchain ağında meydana gelen keskin bölünmeyi ifade etmektedir. Sert Fork işlemi sonucu kod tamamıyla değiştiği için yeni oluşturulan kodlar ya da işlemler geçmiş işlemlerle uyumlu olmak zorunda değildir. Hard Fork işleminde Block zincir tamamen ikiye ayrılır ve yeni sürüm, yeni kurallar mevcuttur.

Bu işlem sonucunda tamamen yeni bir kripto para birimi ortaya çıkar. Mevcut kripto para birimlerinin hepsi bu yol ile oluşmuştur. Bunlara örnek Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold gibi kripto para birimleridir. Bu para birimleri Bitcoin block zincirinden sert (hard) fork ile oluşmuşlardır.

Hard Fork işlemi, geriye dönük uyumluluğu bozan bir değişikliktir. Bu işlem sonucunda kullanıcıların yeni ağa geçmeleri zorunludur ve eski ağ üzerinde yapılacak bir güncelleme ile mevcut kullanıcılar yeni ağa adapte olmak zorundadırlar. Var olan blockchain ağına alternatif bir blockchain ağı inşa edilir.

Soft Fork Nedir?

Fork Nedir? Block zincir ağında yapılan bazı işlemleri sonucu alternatif ağ oluşturma işlemine Fork (Çatallanma) denilmektedir. Yapılan Fork (Çatallanma ) işlemi sonucunda bir oluşturulan yeni bir ağ ön plana çıkmaktadır.

Soft Fork, kelimesinin Türkçe karşılığı Yumuşak Fork anlamına gelmektedir. Yumuşak forklar, hem Bitcoin hem de Ethereum kripto para birimine yeni özellikler ve işlevler getirmek için kullanılmıştır. Sonuç itibariyle tek bir blok zincir olduğundan dolayı değişiklikler geçmiş işlemler ile uyumlu olmak zorundadırlar.

Block zincir ağında alternatif olarak oluşturulan ağlara verilen isimdir. Kısaca block zincir için yazılım yükseltimi denilebilir. Ancak bu yazılım yükseltme işlemi ya da Soft Fork işlemi ancak tüm kullancılar tarafından benimsendiğinde para biriminin yeni standardı haline gelecektir. Tüm bunların yanı sıra kripto para geliştiricilerin, forklar sayesinde yeni coin ve ekosistemleri yaratmaları da mümkündür.

Eski ağda bulunan zincirler devam ederken yeni ağa geçişin de mümkün olduğu bir işlemdir. Eski ağ üzerinde kullanıcılar güncelleme yapabilir fakat bu güncelleme işlemi zorunlu değildir tamamen kullanıcının isteğine bağlı gelişmektedir. Soft Fork, kullanılan ağda yeni bir düzenleme, iyileştirme, güncelleme yapılması gerektiğine inanan kullanıcıların tercih ettiği bir yoldur. Soft Fork işleminin başarılı bir şekilde işleyebilmesi için önemli olan bir husus vardır ; Madencilerin ve kullanıcıların bu yeni ağı çoğunlukla kabul etmesidir. Yani çoğunluğun kabul ettiği, onay verdiği işlem başarıya ulaşacaktır.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!