Kripto Para Nedir ? Kripto Para Ne Anlama Gelir ?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para nedir ? Ne anlama gelir ? Kripto para birimi (veya “şifreleme”), bireylerin dijital ortamda değer aktarmalarına olanak tanıyan dijital bir para birimidir. Bu tür bir sistemin PayPal veya cep telefonlarındaki dijital bankacılık uygulamalarından nasıl farklı olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Dışarıdan bakıldığında, aynı amaca sahip gibi görünseler de (arkadaşlarınıza ödeme yapmak, favori web sitenizden alışveriş yapmak), temelde farklıdırlar.

Birçok nedenden dolayı kripto para birimleri benzersizdir. Ana işlevi, tek bir tarafa ait olmayan bir elektronik para sistemidir. Kripto para birimleri, fiziksel olarak kullandığımız paralardan farklı olarak bir merkezleri yoktur yani merkeziyetsizlerdir.

Kripto para ağlarının ademi merkeziyetçiliği, onları yasaklara veya sansüre karşı oldukça dirençli hale getiriyor. Aksine, merkezi ağı yok etmek için sadece ana sunucuyu yok etmeniz yeterlidir. Bankanın veri tabanı silinirse ve yedek yoksa, kullanıcının bakiyesini belirlemek çok zorlaşır. Kripto para biriminde düğüm, veritabanın bir kopyasını tutar. Herkes etkin bir şekilde kendi sunucusu gibi davranır. Bireysel düğümler çevrimdışı kalabilir, ancak ağdaki eşler diğer düğümlerden bilgi almaya devam eder.

Bu nedenle, kripto para birimi yılda 365 gün, günde 24 saat çalışır. Aracı müdahale olmadan dünyanın herhangi bir yerine değerin aktarılmasına izin verirler. Bu nedenle kripto para biriminin izinsiz olduğu söylenir: İnternet bağlantısı olan herkes para gönderebilir. Kripto para nedir ? sorusunu biraz daha detaylandıralım.

Yaratıcısı Kim ?

“Kripto para birimi” terimi, kriptografi ve para birimi kelimelerinin birleşimidir. Bunun nedeni, kripto para biriminin kullanıcılar arasındaki işlemleri korumak için kapsamlı bir şekilde şifreleme teknolojisini kullanmasıdır.

Açık anahtar şifrelemesi, şifrelenmiş para birimi ağlarının temelini oluşturur. Kullanıcılar, para göndermek ve almak için ortak anahtar şifrelemesini kullanır.

Bir genel anahtar şifreleme şemasında, bir genel anahtarınız ve bir özel anahtarınız vardır. Temel olarak, anahtar kimsenin tahmin edemediği çok büyük bir sayıdır. Bu sayının ne kadar büyük olduğunu hayal etmek genellikle zordur.

Bitcoin için, özel anahtarı tahmin etme olasılığı, 256 yazı tura sonucunu tahmin etmeye eşdeğerdir. Günümüz bilgisayarları ile dünyanın sonunda bile bir kişinin anahtarını kırmak imkansızdır. Adından da anlaşılacağı gibi, özel anahtarınızı gizli tutmanız gerekir. Ancak bu anahtardan bir ortak anahtar oluşturabilir ve açık anahtarı istediğiniz kişiyle güvenli bir şekilde paylaşabilirsiniz. Başkalarının özel anahtarınızı genel anahtarınızla tersine çevirmesi mümkün değildir. Ayrıca özel anahtarınızla veri imzalayarak dijital bir imza oluşturabilirsiniz.

Bu süreç, gerçek dünyadaki bir belgeyi imzalamaya benzer. Temel fark, herkesin imzayı karşılık gelen ortak anahtarla karşılaştırarak imzanın geçerli olup olmadığını belirleyebilmesidir. Bu nedenle, kullanıcılar bu özel anahtarı paylaşmadan sahip olduklarını kanıtlayabilirler.

Kripto para biriminde para yalnızca ilgili özel anahtarla harcanabilir. Bir işlem yaptığınızda, ağa para aktarmak istediğinizi bildireceksiniz. Bu bildirim bir mesajla (yani işlemle) imzalanır ve kripto para veritabanına (blockchain) eklenir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, dijital imza oluşturmak için özel anahtarınıza ihtiyacınız var. Veritabanını herkes görebildiği için imzayı kontrol ederek işleminizin geçerli olup olmadığını kontrol edebilirler.

Kripto Paraları Kim Buldu ?

Yıllar boyunca birkaç dijital para sistemi planı olmasına rağmen, ilk kripto para birimi 2009 yılında piyasaya sürülen Bitcoin idi. Bitcoin, Satoshi Nakamoto takma adını kullanan kişiler veya gruplar tarafından oluşturuldu. Bugün, Bitcoin’in yaratıcısının gerçek kimliği hala bilinmiyor. Bitcoin’den sonra, bazıları rekabet amaçlı kullanılan ve bazıları Bitcoin’de bulunmayan özellikleri entegre etmeye çalışan çok sayıda kripto para birimi oluşturuldu.

Kripto paralarla tokenların farkı nedir?

İlk bakışta, kripto para birimleri ve tokenler aynı gibi görünüyor. Her ikisi de borsalarda işlem görür ve blok zinciri adresleri arasında gönderilebilir. Kripto para birimi genellikle para birimi, değişim aracı, değer deposu veya her ikisi olarak kullanılır. Her birim işlevsel olarak değiştirilebilir, bu da bir madeni paranın başka bir madeni parayla aynı değere sahip olduğu anlamına gelir. Bitcoin ve diğer erken kripto para birimleri para birimi olarak tasarlandı, ancak daha sonra blok zincirler daha fazlasını yapmak için tasarlandı. Örneğin, Ethereum sadece para birimi işlevlerinden fazlasını sağlar. Geliştiricilerin dağıtılmış bir ağ üzerinde kod (akıllı sözleşmeler) çalıştırmasına ve çeşitli merkezi olmayan uygulamalar için belirteçler oluşturmasına olanak tanır.

Tokenler, kripto para birimleri gibi kullanılabilir, ancak daha esnektir. Milyonlarca aynı jeton verebilir veya benzersiz özelliklere sahip bazı jetonlar seçebilirsiniz. Şirket hisselerini temsil eden dijital makbuzlardan sadakat puanlarına kadar her amaç için kullanılabilirler. Akıllı sözleşme özellikli bir sözleşmede, temel para birimi (işlemler veya başvuru ücretleri için ödeme yapmak için kullanılır) ve jetonlar ayrıdır. Örneğin, Ethereum’da yerel para birimi, Ethereum ağı içinde belirteçler oluşturmak ve aktarmak için kullanılması gereken Ethereum’dur (ETH). Bu jetonlar, ERC-20 veya ERC-721 gibi standartlara göre düzenlenmelidir.

Kripto Cüzdanı Nedir ?

En basit durumda, bir kripto para cüzdanı, özel anahtarlarınızı sakladığınız yerdir. Cüzdan, bu amaç için oluşturulmuş bir cihaz (donanım cüzdanı), PC veya akıllı telefondaki bir uygulama, hatta bir kağıt parçası olabilir. Cüzdan, çoğu kullanıcının kripto para ağı ile etkileşim kurmak için kullandığı arayüzdür. Farklı cihaz türleri, farklı işlevler sağlayacaktır; kağıt cüzdanlar işlemleri imzalayamaz veya fiat para biriminin mevcut fiyatını görüntüleyemez. Kullanım kolaylığı açısından, yazılım cüzdanları (Trust Wallet gibi) günlük ödemeler için daha uygun görülmektedir. Güvenlik açısından, donanım cüzdanlarının özel anahtarları koruma yeteneği benzersizdir. Kripto para kullanıcıları, fonları iki tür cüzdanda saklama eğilimindedir. Kripto para nedir sorusunu sizlere yanıtladık. Kripto paranın tarihi konu başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!