RSI Nedir? Göreceli Güç Endeksi (RSI) İnceleme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göreceli güç endeksi (RSI) teknik analizde kullanılan, bir hisse senedinin veya başka bir varlığın aşırı alınmaya, aşırı satılma koşullarını değerlendirmek için son fiyat değişiklerinin büyüklüğünü ölçen göstergedir.

RSI Nedir?

Göreceli güç endeksi (RSI), 1978 yılında J. Welles Wilder tarafından geliştirilen popüler bir momentum göstergesidir. RSI, teknik analiz ile işlem yapan traderlara boğa ve ayı trendlerindeki fiyat momentumu hakkında sinyaller verir ve genellikle bir varlığın fiyat grafiğinin altına çizilir. Popüler görüşün aksine, RSI öncü bir göstergedir.

RSI göstergesinde 70 veya üzerinde değer alan bir varlığın aşırı satın alındığı/değerlendiği trend eğiliminin tersine dönebileceği veya geri çekilme görülebileceği anlaşılır. 30 veya daha düşük bir RSI okuması ise aşırı satış veya değersizleşme olduğunu gösterir. Tradingde zamanlama çok önemlidir. Hem alım, hem de satış doğru zamanda yapılırsa kârlıdır. Çoğu zaman, traderlar pozisyonlarını korumak yerine erken davranıp satış yaparak karlarından vazgeçmiş olurlar ya da değiştikten sonra trade devam ederler. Bu kârların kaybına yol açar ve çoğu zaman yapılan trade bir kayba dönüşür.

Trend, Trade yapmak için önemli olsa da tersine dönüş sinyallerine dikkat etmek de önemlidir. Traderlar bu uyarı işaretlerini tespit etmeyi öğrenirlerse, birçok acemi traderının tecrübe ettiği tepeden alıp ve dipten satış yapmaktan kaçınabilirler.

RSI Nasıl Hesaplanır?

Teknik analiz yazılımları sayesinde RSI hesaplamasının manuel olarak yapılmasına gerek bulunmamaktadır, bu hesaplamaya göstergenin genel mantığının anlaşılması amacıyla yer verilmiştir.

RSI hesaplamasına bir periyot belirlenerek başlanır. Welles Wilder tarafından kullanılan ve genel kullanım olarak kabul edilen periyot 14 gündür. Periyodu daraltarak ya da genişleterek kullanmak da mümkündür. Genel kural göstergelerin periyotları küçültüldüğünde, göstergeler fiyat hareketlerine daha duyarlı hale gelmektedir, bu da daha çok sinyal üretmeleri anlamına gelmektedir.

Göreceli güç endeksi (RSI), aşağıdaki formülle hesaplanır.

RSI= 100-100/(1+RS)

RS= (N adet günlük pozitif kapanış değeri) / (N adet günlük negatif kapanış değeri)

Yukardaki formülleri kullanarak RSI hesaplaması kolaylıkla yapılır.

Tabloda bir varlığın 14 günlük kapanış değerleri ve pozitif/negatif kapanış yaptığı günleri görüyoruz.

RSI Nasıl Yorumlanmalı

RSI göstergesi bir varlıkta aşırı alım ya da aşırı satım bölgelerini tespit etmek için kullanılır.RSI, varlığın fiyat hareketleriyle beraber 0 ila 100 arasında gidip gelen dalgalanmaları oluşturur. Gösterge 0-30 seviyeleri arasındayken varlık aşırı satış yemiş, 70-100 arasındayken aşırı alış gelmiş olarak yorumlanır. İndikatör bu aralıkları gösterdiği zaman fiyatın yönünün dönebileceğine dair sinyaller verir fakat hiçbir gösterge tek başına kullanıldığında doğru sonuç vermeyebilir. Bu sebeple RSI göstergesinde daha sağlıklı veriler almak için fiyat hareketleri ya da farklı göstergeler ile beraber takip etmeliyiz.

RSI yükseliş ve düşüş fiyat momentumunu karşılaştırır ve sonuçları bir fiyat grafiğinin altına yerleştirilebilen bir osilatörde görüntüler. Çoğu teknik gösterge gibi sinyalleri de uzun vadeli eğilime uyduklarında en güvenilir olanlardır. Bununla birlikte, hiçbir teknik göstergenin tek başına kullandıkları takdirde %100 verimli olmadığını unutmamak gerekir. Bu nedenle, yatırımcılar yanlış sinyallerinden kaçınmak için RSI indikatörünü diğer göstergelerle beraber kullanmalıdır.

RSI’dan En İyi Şekilde Faydalanmak İçin Ne yapmalı

  • Farklı indikatörlerden destek almak her zaman analizimizi daha da güçlendirir.
  • RSI’dan tek başına faydalanmak yerine grafik ile paralel incelemek gerekir.
  • RSI’daki uyumsuzluklar incelenirken en fazla 14 dilimlik zamana bakılması daha sağlıklı sonuçlar doğurur.
  • Farklı zaman dilimlerindeki hareketleri baz alınarak uyumsuzluk aranabilir.

Göreceli Güç Endeksi (RSI) nedir ? sorusunu sizlere cevapladık. Kripto Para konu başlığında incelemek istediğiniz her şey burda…

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!