Ripple Nedir?
Ripple Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ripple Nedir?

Ripple (XRP) kripto para ekosistemindeki en eski teknolojilerden biri olarak bilinmektedir. Hatta ve hatta Ripple’ın arkasındaki kavramların, Bitcoin’den dört beş yıl önce ortaya atıldığı bilgisini okuyabiliriz.

Ripple ile XRP ayrımı hala karıştırılmaktadır. Bu kavramlara kısaca göz atmakta ve kafa karışıklığını gidermekte fayda var. Ripple, finansal işlemler için dijital ödeme ağı görevi gören bir blok zincirdir ve şirketin de adıdır. XRP coin, platformda kullanılan yerel kripto para birimidir.

Ripple kripto para ekosistemine diğer kripto para birimlerinden daha farklı bir vizyon ile bakmaktadır. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve diğer çoğu kripto paranın aksine, Ripple mevcut ve yetersiz kalan geleneksel bankacılık sistemini iyileştirmeyi amaç edinmiştir.

Ripple’ın sahip olduğu bu vizyon, dünya çapında düşük maliyetli ödemeleri anında iletmek ve için standart bir protokolle bağımsız bankalar ve ödeme sağlayıcılarından oluşan bir ağı birleştirmek. Ripple’ı diğer kripto para projelerinden ayıran bir diğer önemli özellik ise merkeziyetsiz değil merkezi bir yapıya sahip olmasıdır.

XRP Coin Projesi

Ripple Nedir? XRP coin, XRP Ledger’ın yerel kripto para birimidir. XRP Ledger ise madencilik ve çoklu onay mekanizması gerektirmemektedir. Bu yüzden de XRP Ledger Bitcoin ve diğer çoğu kripto para biriminden daha hızlı ve daha verimlidir. Ripple ağında gerçekleşen işlem sayısı saniyede yaklaşık bin 500’ü bulmaktadır. Bu işlem sayısı Bitcoin’de saniyede 7 iken Ethereum’da ise 15’tir.

XRP, bir İş Kanıtı (Proof of Work – PoW) ya da Hisse Kanıtı (Proof of Stake – PoS) mekanizmalarıyla çalışmaz. Bunun yerine Ripple ağındaki katılımcılar, itibara dayalı bir konsensüs algoritması kullanırlar. Bu konsensüs mekanizması, XRP’yi farklı kılan bir özelliktir ve bu özellik sayesinde XRP ön plana çıkmaktadır.

Geleneksel ödeme yöntemleri 1 ila 4 iş günü içerisinde gerçekleşmektedir. Fakat XRP’de bu sürede 5 saniyeyi geçmez.

Ripple Projesinin Kurucuları Kimlerdir?

Ripple Nedir? Ripple teknolojisinin fikri ilk kez 2004’de Ryan Fugger tarafından dile getirilmiştir. Ardından 2011 yılında David Schwartz, Jed McCaleb ve Arthur Britto tarafından geliştirilerek bu aşamaya kadar gelmiştir. Bu üç ismin amacı, madencilikte israfı ortadan kaldırmak ve daha sürdürülebilir bir sistem ortaya çıkarmaktır.

Haziran 2012 tarihine gelindiğinde üç isim kod geliştirmeyi tamamladı. Başlangıçta NewCoin olarak adlandırıldı, ardından OpenCoin ismini aldı.

Şirket kurulumunda yönetim kadrosu şu şekilde;

Chris Larsen OpenCoin’in CEO’su, Jed kurucu ortak ve CTO, Schwartz Baş Kriptografi Sorumlusu ve Britto danışman.

Projede kullanılan dijital varlığın XRP coin olarak ve şirketin de Ripple Labs olarak yeniden adlandırılmasına karar verildi.

24 Eylül 2020’de XRPL Vakfı kuruldu. Kurulan bu vakıf Coil, Ripple ve Gatehub’dan 6.5 milyon doların üzerinde bir bağış topladı.

Ripple Projesini Özel Yapan Nedir?

Ripple Nedir? Ripple diğer birçok kripto para birimlerinden farklı olarak merkezi bir kripto para birimidir.

Ripple da amaç büyük miktarlardaki varlık ve para transferlerinin hızlı, güvenilir ve ucuz bir şekilde yapılmasıdır.

RippleNet Nedir?

RippleNet, Ripple tarafından geliştirilen ağın adıdır. Amaç, uluslararası ölçekte para göndermek ve almaktır. RippleNet teknolojisinden faydalananlar arasında Santander, Union Credit, Westpac, Axis Bank gibi banka ve firmalar yer almaktadır.

Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA) Nedir?

Ripple Nedir? Bitcoin ya da Ethereum’un aksine, Ripple’da blok zinciri yer almamaktadır. Ripple kendi patentli bir teknolojiye sahiptir. Ripple Protokolü Konsensüs Algoritması kullanır. Bu konsensüse göre ağ üzerindeki her düğüm aynı fikirde olmak zorundadır.

XRP Ledger (XRPL) nedir?

Ripple Nedir? XRP Ledger, halka açık bir blok zincirdir. Bu zincir geliştirme kolaylığı, düşük maliyetler ve bilgili bir topluluk ile geliştiricilere, çevreye zarar vermeden en zorlu projeleri yürütmeye yaramaktadır.

XRP Coin İstatistikleri

Ripple Nedir? XRP coin maksimum arzı 100 milyardır. Bazı ağ etkinliğine göre belirli miktarda XRP coin yakılmaktadır. Bundan dolayı maksimum XRP coin miktarı günden güne azalmaktadır.

Her bir XRP coin işlemi için yakılan XRP 0.000001’dir. Doğası gereği XRP coini yok etmek ise 70 bin yıl alacaktır.

XRP’ler, 3’e ayrılmaktadır:

Ripple firması tarafından elde edilen, emanette tutulan ve dağıtılan

Whitepaper: XRP coin

Ripple şirketi mevcut projeyi, “Küresel ödemeler için en iyi dijital varlık.” olarak nitelendirmektedir.

 Ripple (XRP) Nasıl Alınır?

Ripple (XRP) token, Global ve Türkiye’nin güvenilir kripto para borsaların başında gelen DyorEX Kripto Para Borsası üzerinden alınıp satılabilmektedir. Sizler de DyorEX’de hesap açarak XRP/USDT veya XRP/TRY paritesinde işlem yapabilir ve XRP satın alabilirsiniz.

Ripple (XRP) Sıkça Sorulan Sorular

Ripple Nedir?

  1. Ripple (XRP)nedir?

Ripple (XRP) kripto para ekosistemindeki en eski teknolojilerden biri olarak bilinmektedir.

  1. Ripple (XRP) ne işe yarar?

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve diğer çoğu kripto paranın aksine, Ripple mevcut ve yetersiz kalan geleneksel bankacılık sistemini iyileştirmeyi amaç edinmiştir.

  1. Ripple (XRP) kurucuları kimdir?

Ripple teknolojisinin fikri ilk kez 2004’de Ryan Fugger tarafından dile getirilmiştir. Ardından 2011 yılında David Schwartz, Jed McCaleb ve Arthur Britto tarafından geliştirilerek bu aşamaya kadar gelmiştir.

  1. Ripple (XRP) toplam arzı ne kadar?

XRP coin maksimum arzı 100 milyardır.

  1. Ripple (XRP) nasıl alınır?

Ripple (XRP) token, Global ve Türkiye’nin güvenilir kripto para borsaların başında gelen DyorEX Kripto Para Borsası üzerinden alınıp satılabilmektedir. Sizler de DyorEX’de hesap açarak XRP/USDT veya XRP/TRY paritesinde işlem yapabilir ve XRP satın alabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!