Risk Yönetimi İçin 5 Strateji

Risk Yönetimi
Risk Yönetimi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Risk Yönetimi İçin 5 Strateji

Risk yönetimi, bilinçli bir şekilde alım-satım yapmanın ilk ve en önemli kuralıdır. Risk yönetimi sayesinde portföyünüzün riskini azaltabilirsiniz. Yatırımlarınızı çeşitlendirmek, finansal hareketliliğe karşı riskten korunmak, basit bir şekilde zararı durdurmak ya da karı al emri ile kar noktasına ulaşmak verilecek örnekler arasındadır.

Riski minimum seviyede tutmak, alım satım ve yatırım yapan pek çok kişi için bir öncelikli hal almaktadır. Risk toleransınız yüksek olsa dahi bir şekilde yatırımlarınızın riskini getirisi ile mukayese edersiniz. Fakat risk yönetimi daha az riskli alım satım ya da yatırımları seçmekten çok daha fazlasını içermektedir. Risk yönetimi stratejilerine uygun araçlar mevcuttur ve bu araçların birçoğu yeni başlayanlar için de uygundur.

 

Risk Yönetimi Nedir?

Yatırımlarınızla ilgili finansal riskleri en aza indirme amacı doğrultusunda bu riskleri tahmin ve tespit etme anlamına gelmektedir. Ayrıca, yatırımcılar portföylerinin riskini idare etmek için risk yönetimi stratejileri kullanmaktadırlar. Burada önemli olan ilk adım risklere ne kadar açık olduğunuzu değerlendirmeniz ve ardından strateji ve planlarınızı buna uygun şekilde oluşturmanızdır.

Risk yönetimi stratejileri, yatırımcıların ve alım satım yapan kişilerin yatırım risklerini belirleyip ardından uygulamaya koyduğu planlar ve stratejik eylemlerdir. Bu stratejiler riski azaltmaktadır.

Aktif risk yönetimi uygulamalarının yanı sıra risk yönetimi planlamasının temellerini anlamak da son derece önemlidir. Belirli bir risk yönetimi stratejisine başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken dört önemli planlama yöntemi vardır. Bunlar;

 

Dört Önemli Risk Yönetimi Planlama Yöntemi

  1. Kabullenme: Bir varlığa yatırım yapma riskini almaya karar verme ancak potansiyel kayıp çok yüksek olmadığı için bu riskten kaçınmak için para harcamama durumudur.
  2. Aktarım: Bir yatırım riskini belirli bir maliyet karşılığında üçüncü bir tarafa aktarma durumu.
  3. Kaçınma: Potansiyel riske sahip bir varlığa yatırım yapmaktan kaçınma.
  4. Azaltma: Riskli bir yatırımın finansal sonuçlarını çeşitlendirme sonucu azaltma. Çeşitlendirme aynı varlık sınıfında yahut farklı sektör ve varlıklar arasında yapılabilir.

 

Bir Risk Yönetimi Stratejisi Kriptoda Neden Önemlidir?

Kripto paraların ortalama bir yatırımcı için en yüksek riskli yatırımlardan biri olduğu bilinmektedir. Zira fiyatlar oldukça hareketlidir ve blok zincirin arkasındaki teknolojiyi anlamak yeni kullanıcılar için son derece zor olabilmektedir.

Kripto para dünyası bu kadar hızlı hareket ederken maruz kaldığınız potansiyel riskleri azaltmak için sağlam risk yönetimi uygulama ve stratejileri kullanmanız zararı minimize etmeniz açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bu yönetim, başarılı ve sorumluluk sahibi bir yatırımcı olmanın da önemli bir adımıdır.

Kripto portföyünüze fayda sağlayabilecek beş risk yönetimi stratejisini öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

 

1. Strateji: %1 Kuralı

En basit risk yönetimi stratejisidir. Toplam sermayenizin %1’inden daha fazlasını bir yatırım ya da alım satım işlemi için riske atmamayı gerektiren bir risk yönetimi stratejisidir. Örnek vermek gerekirse, yatırım yapmak için elinizde 10.000 USD varsa ve %1 kuralına uymak istiyorsanız, bunu yapmanın birkaç yolu mevcuttur.

Yapacağınız ilk adım 10.000 USD değerinde Bitcoin (BTC) almak ve 9.900 USD’den bir zararı durdur ya da stop limit emri vermek olabilir. Bu sayede kaybınızı, toplam yatırım sermayenizin %1’i ile sınırlandırmış olursunuz.

İkinci adım olarak, bir zararı durdur emri vermeden 100 USD’lik ether (ETH) de alabilirsiniz. Bu durumda, ETH’nin fiyatı 0’a düşse dahi toplam sermayenizin maksimum %1’ini kaybedersiniz. %1 kuralı yatırımınızın büyüklüğüne etki etmemektedir yalnızca bir yatırımda riske atmayı göze aldığınız tutarı etkiler.

%1 kuralı, piyasa oynaklığı ve hareketliliği sebebi ile özellikle de kripto kullanıcıları için önemlidir. Bazı yatırımcılar çok yüksek tutarları tek bir yatırımla riske atabilir ve şanslarının dönmesini beklerken büyük kayıplar yaşayabilir.

2. Strateji: ​​Zararı Durdur ve Karı Al Seviyeleri Belirleme

Zararı durdur emri, pozisyonun kapatılacağını önceden belirlemiş olduğunuz bir fiyat düzenler. Durdurma fiyatı güncel fiyatın altında belirlenir ve bu durumda daha fazla kaybın yaşanmasını engeller. Karı al emri ise bu durumun tam tersi şekilde çalışır. Pozisyonun kapatılması ve belirli miktarda karın sabitlenmesi için bir fiyat belirlenir.

Zararı durdur ve karı al emirleri riskinizi iyi şekilde yönetmenize olanak sağlayan iki yöntemdir. İlk olarak, bu emirler önceden belirlenebilir ve otomatik olarak uygulanabilmektedir. Gün boyu piyasayı takip etmenize gerek kalmaz ve önceden belirlenmiş emirleriniz sayesinde fiyatlar hareketli olsa dahi otomatik olarak tetiklenir. Bu aynı zamanda kayıplarınız ve alabileceğiniz karlar için gerçekçi limitler belirlemenize de olanak sağlamaktadır.

Bu limitleri önceden belirlemek her zaman için daha avantajlıdır. Karı al emirlerini risk yönetiminin bir parçası olarak düşünmek kripto dünyasına yeni giriş yapmış olan kullanıcılara tuhaf gelebiliyor, fakat karı almak için ne kadar çok beklerseniz, ek bir yükselişi daha beklerken piyasanın tekrar düşüşe geçmesi riskinin de bir o kadar artacağını aklınızdan çıkarmamalısınız.

3. Strateji: Çeşitlendirme ve Riskten Korunma

Portföyü çeşitlendirmek, yatırım riskini azaltmanın en popüler yöntemlerinden biridir. Çeşitlendirilmiş bir portföy tek bir varlıktan ya da varlık sınıfından çok fazla yatırım içermeyeceğinden dolayı belirli bir varlık ya da varlık sınıfından ağır kayıplar yaşama riski en aza inecektir.

Riskten korunma, başka bir varlığı satın alarak kazançları korumayı yahut kayıpları en aza indirmeyi amaçlayan kullanıcıları için biraz daha ileri seviye bir stratejidir.

Hareketli ve oynak kripto varlık dünyasında çeşitlendirme yapmak ve riskten korunma fırsatlarından faydalanmak için seçenekler mevcuttur. Kripto para dünyasında çeşitlendirme, daha az oynaklığa sahip ve daha geleneksel finansal piyasalara oranla çok daha önemlidir.

4. Strateji: Bir Çıkış Stratejisine Sahip Olma

Bu stratejiye sahip olmak, ağır kayıplar yaşama riskini en aza indirmek için basit fakat oldukça etkili bir yöntemdir. Planınıza sadık kalarak karlarınızı alabilir ya da zararlarınızı önceden belirlenmiş bir seviyede tutabilirsiniz.

Kazanç elde ederken devam etmeyi istemek ya da fiyatlar düşerken bile kripto paraya haddinden fazla güvenmek son derece doğal ve an meselesidir.

Bir çıkış stratejisini başarılı bir şekilde uygulamanın bir yolu limit emirler koymaktır.

5. Strateji: Kendi Araştırmanızı Yapın (DYOR)

DYOR, tüm yatırımcılar için oldukça kullanışlı ve gerekli risk azaltma stratejisidir. Geldiğimiz durumda teknoloji çağında artık kendi araştırmanızı yapmanız her zamankinden daha kolaydır. Herhangi bir token, coin, proje ya da varlığa yatırım yapmadan önce detaylı incelemelerinizi yapmanız gerekmektedir.

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Average: 0]
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoBurda ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!