Kripto para ile herhangi bir işlem yapılmadıysa ve zamanla değerinde artış varsa gelir vergisi alınır. Kripto para vergisi var mı, kripto para ile yapılan satış değiş-tokuş ya da harcama gibi işlemlerde sermaye kazancı olarak ifade ediliyor. Burada vergilendirme işlemi yapılmaktadır. Peki, kripto paradan nasıl vergi alınır? Vergi ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
Kripto Para Vergisi Var Mı; Kripto Paradan Nasıl Vergi Alınır?
Kripto Para Vergisi Var Mı; Kripto paranın, para birimi olarak nitelendirilmesi durumunda cariye mevzuata göre vergilemeye tabi tutulmamaktadır. Alım satımının kambiyo vergisi yönünde tartışılması değişkenlik gösteriyor. Kripto varlık şirketlerinin ise doğal olarak kurum kazancı kapsamında vergilendirilmesi önemlidir.
- Daha net bir şekilde ifade etmemiz gerekirse, kripto üzerinden işlem yapan belli başlı şirketler mevcuttur. Bu şirketler alım satım değiş-tokuş gibi işlemlerde kripto para birimini kullanıyorlarsa vergi alınmaktadır. Harici olarak diğer işlemlerde, vergilemeye tabi tutulması mümkün değildir. Kripto paraların hukuki statüsünün netleşmesi açısından, geçmişe dönük 5 yıllık vergilendirme durumu bulunuyor.
- Günümüzde Bitcoin henüz yasal bir otorite içerisinde bulunmuyor. Kripto paraların yasal ve finansal düzenlemelere tabi olması bu konuda zorlaştırmaktadır. Türk hukuk ve gelir vergi mevzuatına baktığımız zaman kripto paralara ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmuyor.
Bu da kripto para da vergi var mı, Türkiye’de kripto para üzerinden vergi alınıyor mu sorularına bir cevap olmaktadır. Fakat bu durum yalnızca Türkiye için geçerlidir. Diğer ülkelerde farklılık gözetir.